Начало / Новини / Новини и събития / Среща на директорите на Европейските ботанически градини се проведе в Университетската ботаническа градина в Балчик

   
Среща на директорите на Европейските ботанически градини се проведе в Университетската ботаническа градина в Балчик

Европейският консорциум на ботаническите градини проведе своята редовна среща в Университетската ботаническа градина в Балчик. На срещата присъстваха директорите на почти всички ботанически градини в Европа. Участието на Ботаническите градини към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в Консорциума е най-високата атестация за високото ниво на тяхната работа.

Бяха обсъдени важни въпроси, свързани с глобалната стратегия за опазване на растителното биоразнообразие и плана за действие на ботаническите градини. Беше разгледано и приложението от Протокола от Нагоя към Конвенцията за достъп до генетични ресурси и др.

1

Срещата съвпадна с традиционния „Парад на лалетата“ в Университетската ботаническа градина в Балчик. Гостите бяха очаровани от разнообразните цветове и форми на лалетата. Тази година в градината цъфтят над 130 сорта лалета, между които „Carnaval de Nice“ – лалето, наградено от Кралското градинарско общество. Не по-малък интерес предизвика експозиционната оранжерия с кактуси и сукуленти, където разнообразието надхвърля 3500 вида.

2

Участниците в срещата посетиха Екопарк Варна, където се разходиха с файтон и се запознаха с растителните колекции в градината.

Високо беше оценен приносът на Университетските ботанически градини в образованието, науката и в повишаването на социалната роля на ботаническите градини и бе отбелязано, че тези звена на Софийския университет имат все по-голяма роля в обществото.

3

Следващата среща на Консорциума ще бъде в Будапеща, Унгария, през октомври 2017 г.

Предстои директорът д-р Красимир Косев да представи някои от последните постижения на Университетските ботанически градини на VI Световен конгрес на ботаническите градини в Женева, Швейцария.