Начало / Новини / Новини и събития / Специалност “Южна, Източна и Югоизточна Азия” отбеляза десетата си годишнина

   
Специалност “Южна, Източна и Югоизточна Азия” отбеляза десетата си годишнина

Специалност “Южна, Източна и Югоизточна Азия” на Факултета по класически и нови филологии организира двудневен фестивал „Дни на ЮИЮА: 10 години в културното многообразие”, с който отбеляза своя юбилей.

Фестивалът бе организиран по случай 10-годишнината на специалността и представи културите на държавите от региона на Южна, Източна и Югоизточна Азия. Студентите организираха сценични постановки, работилници, викторини с награди и още много образователни и развлекателни дейности.

1-7

Тържественото откриване на фестивала се проведе в Аулата в присъствието на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, зам.-ректора проф. Мария Стойчева, декана на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова, представители на дипломатическия корпус, студенти и гости.

1-1

В своето приветствие проф. Герджиков заяви, че да изучаваш езика, историята и културата на народи, различни от твоя, означава да отвориш широко врата към нови хоризонти, да надникнеш още по-дълбоко в човешкото познание и да развиеш духовността си. „Радвам се, че вие, студентите, сте основните двигатели на това събитие, защото това показва, че вие сте намерили своето място сред предлаганите възможности във висшето образование, цените своята специалност и ще бъдете достойни последователи на своите учители. Фестивалът е поредното доказателство за това, че не спирате да провокирате и да обогатявате своите знания и да популяризирате езиците и културите на другите народи“, каза още ректорът.

1-9

Той поздрави колегите си за това, че изпълняват успешно своята мисия и им пожела да продължават със същия размах да приближават постиженията на източната култура към българския народ. „Убеден съм, че и в следващите десетилетия Вашият труд ще даде още повече плодове, поводи за гордост и удовлетворение в популяризирането на езиците и културите на страните от Южна, Източна и Югоизточна Азия у нас“, каза накрая проф. Герджиков и пожела на всички успех.

1-11

Проф. Мадлен Данова изтъкна колко е щастлива да приветства всички присъстващи на събитието. По думите й то е важно, защото отбелязва 10-годишнината на една от бакалавърските програми във факултета, която според нея някак е успяла да обедини самата същност на целия факултет – включва всички тези култури, езици, давайки широк кръг знания и разбиране на регион с едни от най-древните култури в човешката история.

1-2

Проф. Данова се върна в спомените си 10 години назад и спомена хората, които са посмели да мечтаят за съществуването на подобна програма – на първо място проф. Александър Федотов, който е показал на всички как да мислят отвъд традиционните граници и да се опитат да включат повече знания за културите, които са далеч, но са важни за нас в България. Сред останалите колеги тя изтъкна проф. Галина Соколова, доц. Евгений Кандиларов, проф. Нако Стефанов, които са помогнали за създаването и развитието на програмата. По думите й всичките са повярвали, че е важно и възможно да се създаде програма, обединяваща хора, езици и култури. Проф. Мадлен Данова поздрави всички, които са част от програмата днес и им пожела да не спират да мечтаят, да продължават с ентусиазма, който са показвали през всички тези години и са били пример за цялата академична общност на факултета.

1-5

Поздрави бяха поднесени от посолствата на Индонезия, Република Индия, Република Корея, Социалистическа Република Виетнам, Япония, Народна република Китай и други.

1-13

Празничната програма продължи с изпълнения на студентската вокална група „Лингвакорд“ към Факултета по класически и нови филологии, с много традиционни танци и музика, изпълнени от студентите.

1-14

В Централното фоайе бе разположена изложба, посветена на празничната годишнина на специалността.

1-18

Фестивалът продължи и на следващия ден в Центъра за източни езици и култури към Софийския университет, където студентите представиха традиционни и поп-културни изпълнения; лекционни панели; езикови кътове; калиграфия; кулинарни демонстрации; работилници за традиционни занаяти, ръкоделие, музика; икебана; томбола; викторини; награди и още много изненади.

1-16

Двудневният фестивал се проведе със специалното съдействие на посолството на Виетнам, посолството на Индонезия, посолството на Индия, Фондация „Федотов“, Фондация „Девам“, Институт „Седжонг“, Национален исторически музей, Сойонг Самулнори, Н.П. Г-н Петър Курумбашев - Почетен консул на Малайзия, Miracle Ikebana, Свиден дар, Zoya BG, My K Bulgaria, Indochine, My Coco Bamboo BG, Dates BG, Лингвакорд, Институт „Конфуций“.

1-6

Макар специалност “Южна, Източна и Югоизточна Азия” да е все още млада, тя може да се похвали с отличните постижения на студентите, които я изучават – от участия в различни конкурси до спечелени престижни стипендии в университети в Азия.

1-3

В специалност "Южна, Източна и Югоизточна Азия" има възможност да се изучават няколко източни езика - китайски, корейски, японски, виетнамски, хинди и индонезийски. Изучаването на част от тях има своите дългогодишни традиции в Центъра за източни езици и култури, а други са напълно нови за Факултета по класически и нови филологии.

1-8

От тази година модул „Индонезия“ е заложен като самостоятелен задължителен модул и предлага широк набор от дисциплини, свързани с историята, културата и обществото на Индонезия. Студентите имат изключителната възможност да се учат от гост-лектори от Индонезия.

1-4

Благодарение на различните инициативи на представителството на Индия в България, студентите на ЮИЮА участват в най-различни открити лекции, изложби, конкурси и културни събития, чрез които се докосват до богатството на езиците и културите на тази страна. Модул „Корея“ е сред най-желаните в специалността и някои от студентите показват отлични резултати на изпитите за владеене на корейски език ТОПИК и печелят призови места в конкурсите за написване на есе. Някои от тях продължават успешно своето магистърско образование в Корея.

1-19

Важен акцент в програмата на ЮИЮА е развитието на специализиран модул за Виетнам и виетнамски език - държава, с която България има дълга история на добро сътрудничество в сферата на образованието. По линия на държавна спогодба за обмен студенти от ЮИЮА заминават на езикови програми във Виетнам. Не са малко и виетнамските студенти, които идват да се обучават в България днес.

1-15

Япония и японският език са сред най-предпочитаните за специализация на студентите от ЮИЮА. Ежегодно студентите се явяват на изпити по ниво на японски език, някои участват в конкурси по ораторско майсторство, други заминават на обучение в Япония чрез японските държавни стипендии „Монбушо“ и програмата „МИРАЙ“.

1-10

До момента най-много студенти от ЮИЮА, които са били на обмен в Азия, са заминали чрез краткосрочни и дългосрочни държавни стипендии на Китай.

1-11
1-1
1-7
1-6
1-8

Репортажи на Телевизия "Алма Матер":