Начало / Новини / Новини и събития / Специалност „Културология“ отбеляза своята 30-годишнина

   
Специалност „Културология“ отбеляза своята 30-годишнина

Специалност „Културология“ към Философския факултет на Софийския университет отбеляза своята 30-годишнина и 40 години от основаването на Центъра по културознание. Тържеството се проведе в Аулата в рамките на откриването на учебната година на специалността.

На събитието присъстваха зам.-ректорите на Софийския университет доц. Анета Антонова и доц. Георги Вълчев, деканът на факултета проф. д.пс.н Соня Карабельова, зам.-министърът на културата Весела Кондакова, възпитаници на специалността, гости и партньори.

Празничното честване бе открито от проф. д-р Даниела Колева, ръководител на Катедра „История и теория на културата“, която заяви, че преди 30 години, отново на 1 октомври се изправила пред първокурсниците от първия випуск на специалност „Културология“, за да проведе първото им семинарно занятие. Тя не скри вълнението си и сподели, че тогава е мислела, че тези, които седят отпред, чуват сърцето й как бие от вълнение. Сега отново изпитва същото.

1

В обръщението си към присъстващите тя специално благодари на преподавателите-ветерани за тяхната отдаденост и поставените високи стандарти в обучението в специалността. Тя благодари и на всички институции и организации, с които през годините имат добро сътрудничество. Проф. Колева се обърна и към студентите-първокурсници от специалност „Културология“ и ги приветства с „Добре дошли“. Тя заяви, че от днес те вече не са гости на Софийския университет, а пълноправни членове на културологическата общност.

В словото си проф. Колева припомни историята на специалност „Културология“ и проследи накратко годините от създаването й до днес. Тя отбеляза, че със сигурност 30 години за една специалност и 40 години за академична структура не са много, но са достатъчни, за да може да покажат и да докажат своя потенциал. „Културологията“ в Софийския университет направи това и продължава да се доказва със своите преподаватели, студенти и алумни“, каза проф. Колева и представи проф. Райна Гаврилова, чийто професионален път съвпада със създаването и развитието на специалността. Тя е спечелила първия асистентски конкурс в Катедрата „История и теория на културата“. През годините е била зам.-декан на Философския факултет, зам.-министър на културата, изпълнителен директор на института „Отворено общество“ и през цялото време не се е отказвала от специалността. От една година тя събира контактите на завършилите „Културология“, които са над 2000 души. Благодарение на нейния труд и на други нейни колеги, наскоро бе учреден Алумни клуб на културолозите.

2

Проф. Райна Гаврилова представи историята на създаването на катедрата и на центъра, като припомни, че първите им стъпки са били в Историческия факултет, а по-късно се ситуират във Философския факултет. Тя отдаде дължимата почит на проф. Николай Генчев, на проф. Знеполски и на всички, участвали в създаването и развитието на специалността. Тя обърна внимание на качествата, които възпитава специалността – способността да четеш различни текстове, да бъдеш критичен, да отсяваш, да мислиш, да се адаптираш, както и на възможностите за реализация на завършилите. Проф. Гаврилова представи пред първокурсниците преподавателите, присъстващи в залата и изрази надеждата си след десет години отново всички да са заедно и да празнуват следващия юбилей.

3

Специален поздрав поднесе Христина Василева от випуск 1996 г., представена като най-добрия сопран сред културолозите и най-добрия културолог сред сопраните.

4

Поздрав поднесе и заместник-министърът на културата Весела Кондакова, която благодари за работата на преподавателите в специалността и подчерта, че най-добрите колеги, с които е работила, са именно техни възпитаници.

От името на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков поздрав поднесе заместник-ректорът доц.-д-р Анета Антонова. В поздрава се посочва, че от години специалност „Културология“ е една от най-желаните и в нея влизат кандидат-студентите, постигнали висок успех. В поздравителния адрес се посочва още, че познанието, което дава специалността е ценно и без него е немислимо развитието духовността на човечеството. В специално обръщение към първокурсниците ректорът им пожелава да не секва стремежът им към знание и да е пълноценно времето, прекарано в Софийския университет.

Присъстващите бяха поздравени и от Биляна Генова, директор на Дирекция „Култура“ към Столична община и съучредителка на Алумни клуба на Философския факултет.

Деканът на факултета проф.д.пс.н. Соня Карабельова също поднесе своя поздрав. Тя пожела на първокурсниците да предизвикват преподавателите си и да не се страхуват да дискутират по много въпроси и им пожела на добър час. На колегите си от специалността тя честити празника и пожела да бъдат все така вдъхновяващи за факултета.

В рамките на тържеството бяха прочетени множество писма от възпитаници на специалността. Поздрав бе поднесен и от настоящия студент Яким Петров.