Начало / Новини / Новини и събития / Специалност „Европеистика“ отбеляза 20-годишния си юбилей

   
Специалност „Европеистика“ отбеляза 20-годишния си юбилей

През 2019 г. специалност „Европеистика“ към Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чества своя 20-годишен юбилей. Официалният празник се състоя в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" заедно с откриването на новата академична година.

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков поздрави колегите си и отбеляза, че специалността, която далновидно е създадена преди приемането ни в Европейския съюз, се е оказала още по-необходима. По думите му, завършилите я са подготвени за различни трудни задачи, свързани с нашето членство: „Не просто пълноправно, а членство на хора, които се чувстват равни с останалите страни-членки“.

3

Ректорът отбеляза, че специалността ще бъде актуална още дълго време и благодари на всички, участвали в нейното създаване, на всички, които са я развивали през годините, на колегите от факултета, които са ги подкрепяли. Проф. Герджиков пожела още много години успехи и празнично настроение. Той подчерта, че това е една специалност, която създава това, от което най-много ще има в бъдеще – хора, които са способни да се развиват и да бъдат гъвкави пред постоянно променящите се предизвикателства.

6

Деканът на философския факултет проф. Димитър Денков припомни историята на създаването на специалността и как негови колеги са се опитали на базата на една магистърска програма да създадат бакалавърска под името „Европеистика“. Специалността е привлякла интереса на студентите, които са имали нетрадиционно мислене.

Проф. Денков подчерта, че това е специалност, която поддържа поредица от 19 студентски конференции, постоянни докторантски сборници с международно участие, поредица изследователски и помощни материали на студентите. „Това е специалността, която по най-добър начин дава възможност на своите студенти да се докоснат до онова, което се нарича не просто приложно политическо знание, а това, което се нарича съвременна наука. Тя започва от социално-историческите корени на Европа и стига в нейното бъдеще“, изтъкна проф. Димитър Денков. В заключение той се обърна към първокурсниците и изрази надежда, че след 20 години, когато погледнат назад, ще са доволни, че са избрали именно тази специалност.

1

Ръководителят на Катедра „Европеистика“ доц. Калоян Симеонов благодари на своите колеги – проф. Ингрид Шикова и проф. Нели Огнянова, които преди него са били ръководители на Катедрата. Той благодари на всички, които са участвали в създаването на специалността, работили са и работят в момента в нея. Специален поздрав отправи и към студентите и благодари на всички партньори, с които работят. „20 години е един много хубав период, защото е период, в който вече си израснал, период, в който вече можеш да взимаш самостоятелни решения, но бъдещето е пред теб“, отбеляза доц. Симеонов и пожела хубав празник на всички присъстващи.

4
7
5