Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Huawei Technologies Bulgaria ще си сътрудничат в развитието на изкуствения интелект

   
Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Huawei Technologies Bulgaria ще си сътрудничат в развитието на изкуствения интелект

Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Huawei Technologies Bulgaria ЕООД подписаха меморандум за сътрудничество.

Съгласно документа, двете страни декларират намерението си да обменят опит и да си партнират в развитието на изкуствения интелект (AI) и други нови технологии от висок клас. Те се съгласяват да прилагат програмата на Huawei ICT Academy и да разработят съвместна научна лаборатория в Софийския университет.

Страните ще осъществяват съвместни проекти, финансирани от Европейския съюз, и друга научно-изследователска и развойна дейност в областта на изкуствения интелект, както и търговски проекти. Те ще изградят в сътрудничество ИКТ инфраструктурата за Софийския университет като цяло и специализирани лаборатории за изкуствения интелект.

Сътрудничеството ще включва не само научно-изследователска и развойна дейност и инфраструктурни проекти, но и образование, обучение и семинари за студентите, академичното общество и индустрията в България.

Ректорът проф. дфн Анастас Герджиков изтъкна, че със своите Център за върхови постижения в информационните и компютърните технологии "UNITe" и Институт „Големи данни в полза на интелигентно общество” (GATE) Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е водещ научен център в областта на информационните технологии и изкуствения интелект. Той изрази задоволство от подписания меморандум и очакване сътрудничеството да бъде полезно за изследователите и студентите в Софийския университет.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е основният национален висш образователен, научно-изследователски, културен и информационен център с високо международно признание. Факултетът по математика и информатика, един от най-големите сред шестнадесетте факултета на Софийския университет, е национален лидер в областта на висшето образование по математика, компютърни науки и ИКТ и център за изследвания в тези области с европейско значение и международно признание.

HUAWEI е водеща световна компания, занимаваща се с производство и продажба на ИКТ решения и оборудване. За тази цел компанията подкрепя развитието на информационното общество чрез диалог и тясно сътрудничество с представители на индустрията. Благодарение на значителните си инвестиции в научноизследователска и развойна дейност и ориентираната към клиентите и отвореното партньорство стратегии, тя разработва усъвършенствани ИКТ решения от край до край, давайки на клиентите конкурентно предимство по отношение на телекомуникациите, мрежовите и облачните изчислителни инфраструктури.

1