Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет стана първият в България, който въведе разделно събиране на отпадъци от опаковки

   
Софийският университет стана първият в България, който въведе разделно събиране на отпадъци от опаковки

С помощта на „ЕКОПАК България“ АД Софийският университет „Св. Климент Охридски“ стана първият в България, който събира разделно отпадъци от опаковки. Най-голямата организация в България дари 50 метални кошчета за Ректората на Университета.

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет беше поставено началото на информационно-образователна кампания за разделно събиране на отпадъци в Софийския университет. На събитието присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Юрий Кучев, директорът на „ЕКОПАК България“ Тодор Бургуджиев, метеорологът на бТВ Емил Чолаков, Мариана Петкова, мениджър стратегически проекти на „ЕКОПАК България“, представители на Екоклуба на Софийския университет Uneco, студенти и преподаватели.

Доц. Юрий Кучев, заместник-ректор на Софийския университет, отбеляза, че Университетът е въвел система за разделно събиране на отпадъци и е станал първия зелен университет в България и подчерта, че Университетът полага усилия да въведе системата във всички звена и сгради на територията на София и в цялата страна. Заместник-ректорът благодари на „ЕКОПАК“ и връчи на изпълнителния директор Тодор Бургуджиев сертификат за дарението. Доц. Юрий Кучев заяви, че сътрудничеството между Софийския университет и „ЕКОПАК“ ще продължи в бъдеще.

1

Изпълнителният директор на „ЕКОПАК България“ Тодор Бургуджиев благодари на ръководството на Софийския университет и на студентския екоклуб и заяви, че това партньорство е чест за организацията, защото Софийският университет е най-старото и най-голямото висше училище. Той подчерта, че студентите, младите хора са тези, които трябва да опазват околната среда, да се грижат за природата.

Студентите, както винаги, трябва да са инициаторите, които ще възпитават утре по-младите от тях“, каза Тодор Бургуджиев и отбеляза, че началото на сътрудничеството е поставено в преди няколко години с поставени в двора на Софийския университет контейнери, по-късно са дарени 200 картонени кошчета, разположени в учебните зали. Сега „ЕКОПАК България“ дарява на Университета 50 контейнера за разделно събиране на отпадъци, които вече са разположени в Ректората.

През 2016 г. във фоайето на първия етаж на Южното крило в Софийския университет беше построена информационна стена “Отпадъкът и градът”, която проследява историята на отпадъците и еко практиките назад във вековете. От нея студентите могат да научат интересни факти: че през 1551 година немският производител на хартия Андреас Бернхарт започва да предлага продукцията си, опакована с хартия с неговото име и адрес, че терминът „екология“ е въведен за първи път през 1869 година и означава наука за отношенията „човек-природа“.

„Чрез това искаме да мотивираме младите хора да събират разделно, да се грижат за природата, да знаят, че тези усилия не са напразни, а имат смисъл“, добави Тодор Бургуджиев и подчерта, че трябва да оставим след себе си една по-чиста страна, все повече и повече хора да пазят природата.

2

Емил Чолаков обърна внимание на ефекта на инициативата върху околната среда. По думите му, светът не може да си позволи да не събира разделно и да не рециклира отпадъците, които произвежда ежедневно и призова всички да помислят какво би се случило, ако не рециклираме. Емил Чолаков даде пример със замърсяването на Световния океан, глобалното затопляне, изчезването на животински видове и др.

Тодор Бургуджиев направи презентация за разделното събиране, за системата и нейното функциониране и участниците в нея. Средният европейски гражданин изхвърля около 157 кг. отпадъци на година. Сериозният проблем е в това, което се случва в Световния океан и моретата. Прогнозите са, че до 2050 г. в океаните ще има пластмаса с тегло, по-голямо от теглото на рибите. В Индийския океан и Атлантическия океан има цели острови от пластмаса, които стават все по-големи и по-големи, а т.нар. път на отпадъците от пластмаса е с площ около 700 хиляди квадратни километра.

През 1991 г. в Германия се въвежда понятието „разширена отговорност на производителя“ - бизнесът, който пуска на пазара опаковани стоки, отговаря за разделното събиране на тези стоки, които е произвел, и отпадъците, получени след употребата на съответните стоки следва да се рециклират и да се оползотворят. Това е смисълът на създаването на организации за разделното събиране на отпадъчни опаковки. В България те са създадени през 2004 г. и на тях бизнесът възлага да събират опаковките, да ги оползотворяват и рециклират. Тези организации нямат право да разпределят печалби и дивиденти.

3

Тодор Бургуджиев се спря и на функциите на Министерството на околната среда и водите и на общините в цялостния процес на разделното събиране на отпадъците и рециклирането им. Той припомни кой от цветните контейнери за какъв отпадък е предназначен – син – за хартия, жълт – за пластмаса и метал и зелен – за стъклени отпадъци. „ЕКОПАК“ е разположила над 15 500 контейнера в страната в 63 общини. 41 броя са специализираните камиони, които са с монтирани GPS системи. Организацията е инвестирала над 40 милиона лева в техника, има 15 броя инсталации за сортиране на отпадъците, както и единствената на Балканите специализирана инсталация за разделяне на стъклените отпадъци по цветове.

По време на събитието присъстващите в Конферентната зала се запознаха с екзотичното пътешествие на Емо Чолаков по пътя на отпадъците и неговите интересни видео-материали за това какво се случва с всичко, което изхвърляме. Бяха изнесени още важни и полезни факти за отпадъците, които попадат в цветните контейнери, техния път и резултатите от тяхната преработка например, че от рециклираната пластмаса могат да се произвеждат тениски, килими, дори и бижута.

Видео

През 2016 г. „ЕКОПАК“ е събрала и рециклирала над 100 хиляди тона отпадъци от опаковки. За 2017 г. се очаква те да достигнат над 110 хиляди тона. Само за миналата година от изсичане са спасени над 600 000 дървета, спестена е 300 милиона киловатчаса електроенергия, 1,5 милиарда литра питейна вода не е изразходвана благодарение на рециклирането, спасени от депониране в сметищата са над 180 хиляди кубически метра отпадъци.

По време на последвалата дискусия със студентите бяха повдигнати много въпроси за мотивацията на хората за разделното изхвърляне на отпадъците и за опазването на природната среда.

По време на събитието бе даден старт и на организирания от „ЕКОПАК“ конкурс за студенти на тема „Убеди ме да събирам разделно“. Всички студенти на Софийския университет могат да кандидатстват като напишат отворено писмо или заснемат видео. Крайният срок за подаване на творбите е 16 април 2017 г. А наградите са впечатляващи: за 1-во място – 500 лв., 2-ро място – 300 лв. и 3-то място 100 лв. Компетентното жури в състав Жустин Томс - управител на Ей Би Си Дизайн енд Комюникейшън, Емил Георгиев - изпълнителен директор на ДеКони и Мариана Петкова - мениджър връзки с обществеността и комуникации на ЕКОПАК България, ще оценяват кандидатурите по строго регламентирана система за оценка и събралите трима най-много точки ще бъдат наградени.

Подробна информация за конкурса може да бъде намерена на адрес: http://ecopack.bg/game-students/