Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет с исторически успех на най-голямото в света състезание по международна търговска медиация

   
Софийският университет с исторически успех на най-голямото в света състезание по международна търговска медиация

В съревнование с 48 отбора от цял свят отборът по международна търговска медиация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ постигна престижното второ място на най-големия форум в света по медиация и преговори.

От 5 до 11 февруари 2021 г. се проведе 16-тото издание на най-голямото в света и престижно състезание по международна търговска медиация – това на Международната търговска камара в Париж – ICC International Commercial Mediation Competition. За първа година състезанието се проведе онлайн. В него участваха 48 отбора от 39 държави. България беше представена на форума за поредна година от отбора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в състав Кристина Горчева, Христо Мънчев и Даяна Зашева, студенти от Юридическия факултет. Техният треньор беше адв. Дима Александрова.

6
3

2
1-1

 

Състезанието представлява симулация на медиационна сесия, в която студентите заемат ролята на преговарящи страни по търговски спор. Сесиите се медиират и съдийстват от опитни и утвърдени медиатори от цял свят. От студентите се очаква да прилагат преговорни и медиационни техники, с които да постигнат взаимополезно решение на търговския спор помежду си.

Българският отбор първо успя да се наложи на опонентите си успешно и в четирите сесии на предварителните кръгове на състезанието, за да стигне до елиминационните кръгове, в които участват само четирите най-добре представили се отбора от всички 48.

4

На предварителните кръгове отборът на Софийския университет игра с отборите на Университета в Ухан, Китай, Правно училище Ръджърс, САЩ, Университета Есприто Санто, Бразилия, както и Университета Гаджаш Мада, Индонезия.

На полуфинала българският отбор се изправи срещу отбора на Правно училище Бруклин, САЩ, като спечели безапелационно и се класира на финал.

5

На 11.02.2021 г. се състоя оспорван финал между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университета на Оукланд, Нова Зеландия, като резултатът за българския отбор е престижното второ място. Това класиране представлява най-големият успех на български отбор досега на форума в историята на почти десетилетното българско присъствие на състезанието. Успехът е потвърждение на добрите практики, създадени от Сдружението за международни състезания по право в подготовката и подкрепата на български студенти в техните международни начинания.

Отборът благодари на деканското ръководство на Юридическия факултет на Софийския университет, както и на Висшия адвокатски съвет за оказаната подкрепа.

7