Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет приветства включването на България в сътрудничеството във високопроизводителните изчисления

   
Софийският университет приветства включването на България в сътрудничеството във високопроизводителните изчисления

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще подпише на 13 октомври 2017 г. декларация, с която България се присъединява към рамковото споразумение за сътрудничество във високопроизводителните изчисления (HPC) и големите данни (Big Data).

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ приветства акта на подписване, който ще разшири участието на учените от Университета, които са международно утвърден авторитет в областта на високопроизводителните изчисления (HPC) и големите данни (Big Data).

Софийският университет, като партньор на София Тех Парк, осигурява кадрово лабораторията по високопроизводителни изчисления, чието официално откриване беше на 17 март 2017 г. Тази лаборатория работи в тясно сътрудничество с изследователи от България, Испания (Барселона), Германия (Аахен). В лабораторията се извършват изчисления, които са свързани с работата на върхови високотехнологични компании.

Софийският университет е домакин на центъра по върхови постижения GATE (Big Data for smart society), финансиран от Европейската комисия от програмата Teaming Phase1, чието откриване беше на 10 октомври 2017 г.