Начало / Новини / Новини и събития / "Шангри-ла - намереният хоризонт". Кадри от Югозападен Китай“

   
"Шангри-ла - намереният хоризонт". Кадри от Югозападен Китай“

В Галерия „Алма матер“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита фотографската изложба на Александра Ангелова "Шангри-ла - намереният хоризонт". Кадри от Югозападен Китай“. Фотографиите, включени в изложбата, са заснети през 2014 г. по време на едномесечно пътуване в провинциите Съчуан и Юннан. Изложбата може да бъде разгледана до 30 юни 2016 г.

Директорът на Центъра за източни езици и култури към Софийския университет проф. Александър Федотов откри изложбата и отбеляза, че самата дума „Шангри-ла“ представлява един блян, сън, мечта, копнеж, загадка. По думите му, може много да се говори за окръга Шангри-ла, намиращ се в провинцията Юннан, който всеки може лесно да посети и да се потопи в забележителния му свят. „Все пак това е само география, а изложбата на Александра разкрива нещо по-различно, защото всъщност представлява един опит да погледнем навътре в душата на Шангри-ла, в нейното „ментално тяло“, да видим какво представлява Шангри-ла в съзнанието на хората, преди всичко на будистите, които вярват в Шангри-ла – един свят, който продължават да търсят много хора“, отбеляза проф. Федотов.

1

Според него това е един свят, който може да бъде описан по различни начини, но езикът, който Александра Ангелова предлага чрез своите фотографии, е удивителен. Всички прекрасни снимки, направени в манастирите, пространствата, които отделят тези свещени места сами по себе си са достатъчно трудни за постигане, подчерта проф. Федотов и добави, че едно такова пътуване е било предшествано от съответното потапяне в света на тайнственото, загадъчното, в света, наречен Шангри-ла.

Проф. Александър Федотов поздрави Александра Ангелова за интересната изложба и отбеляза, че тя представя прекрасна фототехника, съчетана с много майсторство в откриването на хоризонти.

2

Александра Ангелова благодари на всички присъстващи, чрез които преживява отново своето пътешествие. Тя отправи специални благодарности към проф. Федотов за представянето, на Културния център на Софийския университет и на галериста Лидия Влахова за съдействието.

3

„За мен Шангри-ла никога не е било цел и конкретно място, в което мога да отида. За мен Шангри-ла е усещане, което всеки от нас може да предизвика у себе си, стига да подходи чистосърдечно, дори наивно към нещата около себе си“, отбеляза Александра Ангелова и призова всички поне за момент да загърбят своите предразсъдъци, скрупули и твърде аналитично мислене, за да видят малките идеалистични неща около себе си, малките мили жестове и красотата на природата около нас. „Шангри-ла не е непременно толкова далеч от нас, тя може да бъде и в България. Моят призив към вас е да се опитвате да я откривате около себе си“, каза още Александра Ангелова.

* * *

Какво е Шангри-лалегендарна древна земя, художествена измислица, синоним за прекрасна страна-утопия или напротив – макар и далечно, това е едно реално съществуващо пространство? Името Шангри-ла се появява за пръв път в приключенския роман „Изгубеният хоризонт“ (1933) на английския писател Джеймс Хилтън, като оттогава-досега не спира да провокира въображението на читателите по цял свят, а версиите за предполагаемото местоположение на Шангри-ла непрестанно се множат. Сред най-настоятелните претенденти, оспорващи си митологичното място, са: окръг Джундиен в Северозападната част на провинция Юннан в Китай (през 2001 год. дори преименуван на окръг Шангри-ла); град Лидзян, провинциите Съчуан, както и целият Тибетският автономен регион.

4

Фотографската изложба на Александра Ангелова предлага възможен поглед и лично преживяване към част от тези земи – провинциите Съчуан и Юннан, през подбраните въздействащи кадри от пътуването на двама души, уморени от забързаната суета на градското ежедневие, които се впускат в търсене на утопичната земя на вътрешен мир и безметежно спокойствие, но постепенно сблъсквайки своите романтични представи с непосредствено видяната, често сурова действителност. Природата на Югозападен Китай удивява с красотата и девствеността си, но как живее местното население при тежките условия там, където започва Тибетското плато? Успяват ли малцинствените групи да съхранят културата и идентичността си днес? Отговорите може би се разкриват високо в облаците над тази древна земя, където въздухът е разреден и кристален, яковете пасат свободно по безкрайните пасища, будистките храмове нашепват ехото от напяваните мантри, пъстрите одежди и украси на многообразните националности изпълват очите, а времето сякаш е спряло в съзерцание.

Може би Шангри-ла е достижима. Шангри-ла е в сърцето на търсещия.

5

Александра Ангелова завършва специалност „Китаистика“ в Софийския университет през 2013 година и оттогава работи като координатор на културните проекти към китайския образователен и културен център „Институт Конфуций – София“ към Софийския университет, който през последните години активно присъства в интелектуалния и художествен живот в столицата. Като част от своите професионални, но също и лични интереси, Александра многократно е посещавала Китай, опознавайки в непосредствен досег част от красотата на природата по тези древни земи, богатството на китайската култура и изкуство, религиозни вярвания, огромното разнообразие от общности със свой специфичен бит и социални практики. Увлечението на Александра към фотографията и дръзките пътешествия неведнъж я отвеждат из затънтените кътчета на Китай, а след всяко следващо завръщане в родината е изпълнена с желание за още по-задълбочени изследвания и смели дестинации.

6