Начало / Новини / Новини и събития / С лекция на проф. Димитър Съсълов от Харвард пред стотици посетители стартира новият сезон на Кръжока по астрономия

   
С лекция на проф. Димитър Съсълов от Харвард пред стотици посетители стартира новият сезон на Кръжока по астрономия

На 24 октомври2019 г. в аудитория А207 на Физическия факултет проф. Димитър Съсълов от Харвард, най-успешният българин астроном, откри поредния сезон на Кръжока по астрономия към катедра „Астрономия“.

Поради силния интерес и благодарение на Ratio лекцията бе предавана на живо в интернет и в съседната аудитория – А205. Бе осигурена и възможност за дистанционно интерактивно задаване на въпроси чрез онлайн системата на Ratio. Темата „Екзопланети: Бъдещи насоки“ обхвана както историята и методите на търсене и изследване на екзопланети, така и някои детайли „от кухнята“.

Sasselov_1

Професор Съсълов е сред водещите световни учени, изследващи екзопланети. Един от инициаторите на космическия телескоп Кеплер, с който са открити хиляди планети.

Sasselov_2

Първото откритие на екзопланета чрез пасажния метод е дело на Съсълов и сътрудниците му през 2002 – 2003 г. Откритата OGLE-TR-56b в съзвездието Стрелец е и най-далечната известна екзопланета през тези години. Автор е на над 600 научни публикации, цитирани над 25 000 пъти. Девет от публикациите му са в най-престижното научно списание в света „Nature“, а преди дни беше прието негово изследване за публикуване в списанието „Science“.

Sasselov_3
Sasselov_4
Sasselov_5

Снимки: https://mediabricks.bg/