Начало / Новини / Новини и събития / С изпит по биология завършва първата кандидатстудентска сесия за учебната 2023/2024 година

   
С изпит по биология завършва първата кандидатстудентска сесия за учебната 2023/2024 година

В 9.00 часа в 272 аудитория в Ректората на Софийския университет започна изпитът по биология, за участие в който са подали заявления 589 кандидат-студенти.

Kандидат-студенти изтеглиха вариант № 1 на теста в компонент 1 на изпита и вариант 4 в компонент 2: 1. Дихателни органи при човек – устройство, роля, схема с обозначения; 2. Роля и устройство на рибозомите в еукариотната клетка; 3. Транскрипция – етапи, механизъм (схема); 4. Заболявания на бъбреците – примери с кратки характеристики.

Вторият компонент е задължителен само за желаещите да кандидатстват в специалност „Медицина“.

1-2

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Анета Антонова приветства кандидатите с „Добре дошли“ и им пожела успех.

1-6

Председатели на изпитните комисии са доц. Вяра Маматаркова от Биологическия факултет и проф. Албена Йорданова от Медицинския факултет.

1-4

С успешно издържан изпит по биология се кандидатства в следните специалности: „Библиотечно-информационни науки“; „Публични информационни системи“; „Оптометрия“; „Учител по природни науки в основна степен на образованието“; „Химия“; „Химия и английски език“; „Химия и информатика“; „Екохимия“; „Компютърна химия“; „Ядрена химия“; „Инженерна химия и съвременни материали“; „Биология“; „Молекулярна биология“; „Екология и опазване на околната среда“; „Биотехнологии“; „Биология и химия“; „География и биология“; „Биомениджмънт и устойчиво развитие“; „Биология и английски език“; „Агробиотехнологии“; „Геология“; „Геология и проучване на природни ресурси“; „Медицинска сестра“.

С успешно издържани изпити по биология и по химия може да се кандидатства за специалност „Фармация“.