Начало / Новини / Новини и събития / С дарение на „Тотал Е&П България Б.В.“ бе обновена химическа лаборатория в Геолого-географския факултет

   
С дарение на „Тотал Е&П България Б.В.“ бе обновена химическа лаборатория в Геолого-географския факултет

Съгласно договор за дарение между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Тотал Е&П България Б.В.“ бе обновена химическата лаборатория към катедра „Минералогия, петрология и полезни изкопаеми“ на Геолого-географския факултет. Дарението е на стойност 75 000 лева.

Деканът на факултета проф. Филип Мачев поздрави присъстващите на откриването на обновената химическа лаборатория. Той посочи, че лабораторията е създадена в началото на 60-те години на миналия век с основна задача химически анализ на скали и минерали чрез класически мокър силикатен анализ. Постепенно възможностите на лабораторията се разширяват със закупуването на апарат за пламъкова фотометрия и апарат за атомно-абсорбционен анализ.

4-4

Основател и основен „двигател“ за създаването на лабораторията е проф. дн Грета Ескенази, която днес е сред нас, посочи проф. Мачев. „С резултатите от тази лаборатория са написани стотици дипломни работи, десетки дисертации и стотици научни публикации. Лабораторията е може би единствената в страната, която все още прави класическия мокър силикатен анализ“, каза още проф. Мачев. Той добави, че се правят опити за модернизиране и благодарение на дарението са успели да извършат това обновяване. Със средства от дарението са закупени нови камини, климатик, плот за работа и ново покритие на пода, което отговаря на съвременните изисквания за безопасни условия на труд в помещения с използване на активни химически вещества. Закупени са и съвременни шкафове за съхранение на химически реактиви и изцяло е обновена вентилационната система на лабораторията.

5-5

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Юрий Кучев връчи свидетелството за дарение и изказа благодарност от името на ректорското ръководство за помощта, която „Тотал Е&П България Б.В.“ оказва през годините. „Чрез вашата помощ ние повдигаме на по-високо ниво нашата научна и образователна дейност“, каза доц. Кучев и изрази надеждата си, че ползотворните контакти ще продължат и в бъдеще. Заместник-ректорът Пожела успех на колегите, научната продукция, произвеждана в лабораторията да се умножава все повече и най-вече да повиши нивото на образованието и подготовката на студентите.

3-3

Управителят на „Тотал Е&П България Б.В.“ Кевин Ханафорд посочи, че безопасността и образованието са много важни за компанията. Той изрази задоволството си от обновяването на лабораторията и по-добрите работни условия. „С голямо удоволствие подкрепяме проекти като този. Образованието е много важно за „Тотал“ и бихме искали да продължим нашите добри взаимоотношения със Софийския университет“, посочи Кевин Ханафорд. Той благодари на всички служители, които толкова отдадено са работили и продължават да работят в тази лаборатория и в Университета.

1-1
6-6
2-2