Начало / Новини / Новини и събития / Ректорското ръководство и Съветът на деканите се срещнаха с министрите на образованието и науката и на финансите

   
Ректорското ръководство и Съветът на деканите се срещнаха с министрите на образованието и науката и на финансите

Ректорското ръководство и Съветът на деканите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се срещнаха с министрите на образованието и науката и на финансите Красимир Вълчев и Владислав Горанов. На срещата бяха обсъдени някои от исканията на Софийския университет от миналата седмица.

Правителството никога не е имало намерение да лишава Софийския университет от някоя негова сграда, защото разбира нуждите на студентите. Правителството проявява разбиране и по всички останали въпроси, които ние бяхме поставили“, каза ректорът на Софийския университет и добави, че в разговор с деканите на всички факултети се е стигнало до съгласие по обсъдените теми.

1-2

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че предстои в сряда да бъде предоставена друга сграда за целите на обучението на студентите в Медицинския факултет на Софийския университет.

Министърът добави, че на срещата са били обсъдени и необходимите разходи за поддържане на материалната база на Софийския университет. „Голяма част от сградите на Университета са паметници на културата. Част от тях формират архитектурния облик дори на София и ние осъзнаваме необходимостта от предоставянето на допълнителни средства за поддържането на тази база“, каза министър Вълчев.

Министър Вълчев съобщи, че Министерството на образованието и науката ще открие процедура по реда на закона за обществените поръчки за осигуряване на достъп до научните бази данни, предоставени от издателство „Елзевир“.

1

Красимир Вълчев заяви, че заедно и с представители на ръководството на Софийския университет се работи за промяна в правилника за наблюдение и оценка на научната дейност. Той очаква в най-скоро време работната група да предложи подобни промени. „Още преди три месеца сме предприели действия за промяна в правилника. Новата оценка в много по-голяма степен или изцяло ще бъде базирана на обективни показатели, за които е налице пълна, точна и проверима информация, така че да няма съмнение в нейната достоверност. Ще използваме тази оценка и за целите на диференциране на финансирането за докторанти, в това число и за стипендии на докторантите, и за финансиране на висшите училища и научните организации за целите на изпълнението на националните научни програми“, добави министърът на образованието и науката.

Министър Владислав Горанов заяви, че днешната среща, макар и организирана по друг повод, дава допълнително познание за това какво би могло да се постигне в реформата във висшето образование. „В Софийския университет разговаряме с една от най-ефективните научни структури, която можем да използваме като еталон за търсене на решения за останалите държавни висши училища“, каза министър Горанов.

2

Министърът на финансите съобщи, че 130-та годишнина на Софийския университет е повод правителството да отпусне ресурс от 10 милиона лева за инфраструктурата, която Университетът ползва. Конкретното разпределение на средствата ще бъде разписано в акт, който министър Красимир Вълчев ще представи на вниманието на правителството и който почива на волята на академичното ръководство на Софийския университет като разпределение по отделни инфраструктурни обекти и цели на инвестицията, добави министърът на финансите.

Според министър Горанов темата с реформата във висшето образование не трябва да възниква, когато има празник в едно или друго висше училище. Той благодари на проф. Анастас Герджиков, който винаги в различните си битности е бил основен спонсор на идеи как без да се разруши една изключително чувствителна академична система може да се напредне в посока на качество на висшето образование и връзка на висшето образование с пазара на труда.

Министърът на финансите подчерта, че дебатът с академичното ръководство и деканите на факултети на Софийския университет е бил изключително положителен и изрази увереност, че с министър Красимир Вълчев ще имат и други подобни срещи.

1-a

Университетът няма да протестира, каза ректорът в отговор на журналистически въпрос. „От самото начало бяхме убедени, че ще се разберем с правителството много лесно, защото последните две правителства на г-н Борисов са в основата на реформата, която според мен движи висшето образование за първи път в правилна посока. След като 15 години стимулирахме висшите училища да увеличават броя на специалностите и студентите, през последните четири години, не без трудности, тези правителства тръгнаха в друга посока – повишаване на качеството. И затова бях сигурен, че става дума за някакво недоразумение и както няколко пъти вече казах, за комуникационен проблем между нас. Сега комуникацията е възстановена. Не виждам причина да протестираме. Академичният съвет ще се събере и съм сигурен, че ще потвърди това решение“, каза проф. Анастас Герджиков.