Начало / Новини / Новини и събития / Ректорът на Софийския университет се срещна с генералния директор на ЦЕРН

   
Ректорът на Софийския университет се срещна с генералния директор на ЦЕРН

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с генералния директор на Европейския център за ядрени изследвания – ЦЕРН проф. Фабиола Джианоти. Проф. Фабиола Джианоти е на посещение в България по покана на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков.

На срещата присъстваха проф. Николай Витанов, заместник-ректор на Софийския университет, деканът на Физическия факултет проф. Александър Драйшу, г-жа Златина Карова, директор на Дирекция „Наука“ в Министерството на образованието и науката и проф. Леандър Литов, преподавател във Физическия факултет и ръководител на българския екип към ЦЕРН.

Проф. Фабиола Джианоти представи разностранната изследователска дейност на ЦЕРН в областта на фундаменталните изследвания и техните приложения, научните постижения, основните текущи проекти и българското участие в тях. Тя отправи своята благодарност към проф. Анастас Герджиков и проф. Александър Драйшу за високото качество на подготовката на квалифицираните учени и специалисти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, работещи в ЦЕРН през годините.

1

Проф. Джианоти подчерта, че фундаменталните изследвания са изключително важни за иновациите, които разработват. По думите й, друга важна част от работата на ЦЕРН е образованието и добави, че високо ценят връзката с образователните институции. Тя отбеляза, че през последните 15 години в ЦЕРН са преминали обучение 10 хиляди гимназиални учители от цял свят. По време на квалификационния курс преподавателите имaт възмoжнocт дa пoceтят cвeтoвнoизвecтнaтa eкcпepимeнтaлнa ycтaнoвкa, пpoвeждат интepecни лaбopaтopни yпpaжнeния и слушат лeкции нa вoдeщи yчeни зa нaй-нoвитe дocтижeния в науката.

По време на посещението си проф. Фабиола Джианоти ще се срещне с министъра на образованието и науката проф. Николай Денков и председателя на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски. На тези срещи ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с подобряване на финансирането, координацията и управлението на националната политика в областта на науката и иновациите и по-специално в областта на физиката на елементарните частици и нейните приложения.

2

Проф. Фабиола Джианоти ще вземе участие в заседанията на Европейския комитет за бъдещите ускорители (ECFA) на Европейския център за ядрени изследвания – ЦЕРН, които ще се проведат на 24 и 25 март 2017 г. в София. Такива заседания са провеждани в България през 2002 и 2010 г., като една от основните им дейности са да се следи развитието на физиката на елементарните частици на всяка страна членка на всеки седем години.

Заключенията на комисията от предходните посещения досега са, че българските учени, инженери, специалисти и техници, с техните международни връзки и високо научно равнище, активно участват в програмата за научни изследвания на организацията и имат добре видим и високо оценен принос за развитието на физиката на елементарните частици в международен план.

Проф. Фабиола Джианоти е завършила Университета в Милано през 1989 г. От 1994 г. е изследовател във Физическия факултет на ЦЕРН, а от август 2013 г. е хоноруван професор в Университета в Единбург. Тя е член-кореспондент на Италианската академия на науките и чуждестранен асоцииран член на Националната академия на науките на САЩ.

Работила е по редица експерименти на ЦЕРН, а от 2009 до 2013 г. е била ръководител на проект за експеримента ATLAS. Проф. Фабиола Джианоти е автор и съавтор на над 500 публикации в научни списания и е изнесла над 30 доклада на големи международни конференции в научната област, в която работи.

Била е член на международни комитети, включително и на Научния съвет на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Проф. Джианоти е удостоена с редица звания и награди - от президента на Италия, през 2012 г. получава специалната награда за фундаментална физика на Фондация „Милнър“. През 2013 г. е удостоена с наградата „Енрико Ферми“ на Италианската общност по физика и с Медал на честта на Института „Нилс Бор“ в Копенхаген.

През 2011 г. списание „Гардиън“ я поставя в редиците на Стоте най-вдъхновяващи жени. Заема пето място в класацията на американското списание TIME за Личност на годината през 2012 г., а през 2013 г.е включена в класацията на сп. „Форбс“ за Стоте най-влиятелни жени. На 1-ви януари 2016 г. става първата жена генерален директор на Европейския център за ядрени изследвания – ЦЕРН.