Начало / Новини / Новини и събития / Ректорът на Славянския университет в Баку посети Софийския университет

   
Ректорът на Славянския университет в Баку посети Софийския университет

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с ректора на Славянския университет в Баку, Азербайджан, г-н Анар Нагиев. На срещата присъства и посланикът на Азербайджан у нас д-р Хюсейн Хюсейнов.

В рамките на срещата г-н Анар Нагиев посочи, че в Славянския университет в Баку се преподава български език от 1996 г., а днес вече се преподава в два факултета и има над 60 студенти. Ректорът отбеляза, че има и много докторанти в областта на българския език, култура и история. Г-н Анар Нагиев благодари на проф. Анастас Герджиков за подкрепата на Центъра за азербайджански език и култура към Алма матер и подчерта, че има още възможности за развитие на съвместното сътрудничество. Проф. Анастас Герджиков се съгласи с предложението за задълбочаване на отношенията между двете институции и подчерта, че трябва да бъде в посока на съвместни научноизследователски проекти, студентска и преподавателска мобилност.

1-1

След срещата г-н Анар Нагиев посети изложбата за детски рисунки "Азербайджан през очите на българските деца", организирана от Центъра за азербайджански език и култура към Алма матер, който през 2023 г. отбелязва 10-тата си годишнина.

1--3

Изложбата може да бъде разгледана до 5 април в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет, а в на юбилея Центърът за азербайджански език и култура организира редица събития.

1-1jpg
1-13

По-късно през деня делегацията от Славянския университет в Баку проведе работна среща с декана на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова, декана на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев, директора на Центъра за източни езици и култури проф. Иво Панов и ръководителя на катедра "Тюркология и алтаистика" проф. Ирина Саръиванова.

1

 

В Центъра за азербайджански език и култура бе открит кът, посветен на общонационалния лидер на Азербайджан Гейдар Алиев. Директорът на центъра София Шигаева-Митреска изтъкна, че тази година се отбелязва 100-годишнина от раждането на големия лидер на азербайджанския народ, който играе важна роля в развитието и създаването на съвременната Азербайджанска държава. Зам.-ректорът на Софийския университет проф. Мария Стойчева подчерта важността на развитието на отношенията между държавите не само в икономическата област, но и в областта на образованието, както и отбеляза ролята на Гейдар Алиев в полагането на основа на приятелски българско-азербайджански отношения.

2

 

Ректорът на Славянския университет г-н Нагиев разказа за ролята на Гейдар Алиев в развитието на образователната система в Азербайджан, увеличаване на броя на висшите училища благодарение на далновидната му политика, както и за появяването на Славянския университет в Баку, който е първият университет в региона, специализиран върху различни славянски езици като български, полски, чешки, украински и т.н. Посланикът Хюсейн Хюсейнов отбеляза важността на изучаването на азербайджанския език в Софийския университет, защото Азербайджан е не само приятелска за България страна, но и е един от важните партньори на страната.

3

 

Делегацията посети и Националната библиотека "Свети свети Кирил и Методий". По време на среща зам.-директорът Ваня Аврамова разказа за сътрудничество между най-голямата библиотека в България и Националната библиотека на Азербайджан, както и за съвместни проекти с Центъра за азербайджански език и култура. Ректорът А. Нагиев изяви голямото си желание за сътрудничество с библиотеката, като предложи да се организират и съвместни онлайн събития и изложби. В края на срещата той подари книги за Къта на Азербайджан.

4