Начало / Новини / Новини и събития / Разговор за книгата на Александър Шурбанов "Опит“

   
Разговор за книгата на Александър Шурбанов "Опит“

В читалнята на Университетската библиотека "Св. Климент Охридски" се проведе разговор за книгата на проф. Александър Шурбанов „Опити“. В срещата участваха Силвия Чолева, проф. Георги Каприев, Илко Димитров, д-р Ангел Игов, Иван Ланджев.

След излизането на книгата от печат през декември 2016 г., много хора я определят като събитие и затова приятелите на проф. Шурбанов инициират разговор за нея. Срещата бе открита от Силвия Чолева, която заяви, че книгата не престава да буди въпроси и размисли. Книга, която се занимава с най-важните и с най-простите неща. Книга, която говори за бита, битието ни, за най-обикновеното и най-възвишеното, за най-прекрасното – любовта, приятелството и за страшните неща, свързани със смъртта, със загубата, с остаряването, с търсенето на смисъла.

1

„Това, което е много специфично за Александър Шурбанов – това е чертата някак да успява да надскочи неприятностите, тъгата, онези неща, които ни сразяват и ни вкарват в чернилката на съществуването. Затова това е една ведра книга“, каза още Силвия Чолева.

Проф. Александър Шурбанов благодари на организаторите на срещата-разговор и на всички присъстващи в читалнята. Той сподели, че книгата е писана през последните пет години, на крак. „Нямам кабинет, в който да работя, работната маса е там, където идват гости, минават хора. И животът е минал през мен, в една шумотевица и движение, което не ти дава много време да се усамотиш. Усамотяването е по време на разходките… Крачките. Крачките са много важни. Не седенето на стола. Мисленето идва с физическото движение, с ходенето, стиховете също…..Това е книгата. Всичко, което е минало през мен, а много неща са минали през мен, и аз не ги отбирам по важност“.

2

 

Участниците в разговора и гостите се обединиха около идеята, че книгата е необикновена, интелектуално изчистена и уникална. От всяка страница бликат духовни послания и читателят трябва да е адекватен към посланията, които проф. Шурбанов отправя.

 

opit