Начало / Новини / Новини и събития / Производствен стаж и бъдещи кариери в туристическата индустрия на България за студентите от специалност „Туризъм“

   
Производствен стаж и бъдещи кариери в туристическата индустрия на България за студентите от специалност „Туризъм“

В Аулата в Ректората се проведе традиционната, 24-та поред среща между представители на туристическата индустрия в България и студентите от трeти курс на специалност „Туризъм” в Геолого-географския факултет във връзка с техния производствен стаж и бъдещи кариери в туристическата индустрия на България.

На срещата присъстваха 17 представители на фирми от туристическия бранш - хотелиери, туроператори, от Общинско предприятие "Туризъм", преподаватели и студенти. Тя бе открита от доц. д-р Мариана Асенова, ръководител на катедра „География на туризма“ към Геолого-географския факултет, която припомни, че учебният план на специалността е структуриран така, че за един семестър студентите трябва да прекарат в работна среда минимум четири месеца.

„Тази практика е доказана като успешна, доказа се и форматът на работната среща, която организираме за студентите с работодателите. Виждаме, че тази форма работи, така че се надяваме и днес да си тръгнем оттук с резултати и най-вече с информация за нашите колеги – студентите, които на база на представянията да могат да направят избор къде да проведат своя производствен стаж“, каза доц. Асенова.

1

Ръководителят на катедрата представи ползите от производствения стаж на студентите, като подчерта, че това е възможност третокурсниците да имат пряк досег с реалната практика, да видят нещата „отвътре“ и да получат представа за бъдещата си професионална реализация. Работодателите имат възможността да получат от младите хора нови идеи, както и по-добро виждане за подготовка на кадрите в университета. В резултат на производствения стаж преподавателите получават обратна връзка за подобряване на практическата ориентация на обучението.

4

Доц. Мариана Асенова обърна внимание и на факта, че често студентите продължават да работят в организациите, в които са били на стаж. Тя допълни, че студентите от специалност „Туризъм“ са много търсени и припомни, че в рейтинговата система на висшите училища в България Софийският университет е на първо място в това направление.

5

Ас. Вася Янева представи организацията, целите и начина на провеждането на производствения стаж. По времето на срещата бяха представителите на туристическата направиха презентации.

2