Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Волфганг Шмале бе удостоен с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента

   
Проф. Волфганг Шмале бе удостоен с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет на Университета ректорът проф. Анастас Герджиков връчи на проф. Волфганг Шмале от Виенския университет Почетния знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояване с високото отличие е на Историческия факултет.

Проф. Волфганг Шмале благодари за оказаната чест и изрази задоволството си от дългогодишните ползотворни научни контакти с много колеги хуманитаристи от Софийския университет. Той припомни, че една от книгите му – „История на Европа“, е преведена на български език още през 2005 г.

В изказването си той засегна въпроса за нуждата от печатни книги в дигиталната ера и посочи, че според него книгата е основата на хуманитарните науки и служи за съхраняване на културното наследство и история. По думите му, трябва да има както дигитални текстове, така и печатни книги.

1-1

Проф. Волфганг Шмале и съпругата му проф. Катрин Келер от Виенския университет и проф. Митчел Аш от Австрийската академия на науките дариха над три хиляди тома на Университетската библиотека, значителна част от тях са за библиотеката на Историческия факултет. Те поеха и разходите за транспорта на томовете от Виена до София. Повечето от дарените книги са исторически и ще бъдат много полезни за преподаването и академичните изследвания в Историческия факултет. С проф. Шмале са организирани и редица съвместни конференции и изследователски семинари.

6-1

Проф. Шмале е роден на 4 април 1956 г. във Вюрцбург, Германия. Завършва история, френска филология и педагогика в Рурския университет (Бохум) и в Университета Бордо III. Защитава докторска степен в Бохум (1984 г.), където няколко години е научен сътрудник. През 1995 г. завършва своята хабилитация в Университета Лудвиг Максимилиян (Мюнхен), където впоследствие преподава. През 1999 г. Волфганг Шмале е назначен за редовен професор по Нова история към Виенския университет, където преподава и досега.

Научните интереси на проф. Шмале са свързани с историята на Европа, както и с правната и конституционната история в епохата на Новото време. Сред неговите най-известни книги са проучванията Geschichte Europas, Wien, Böhlau 2000; Geschichte der Männlichkeit in Europa (1450-2000). Wien, Böhlau 2003.