Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Тиери дьо Монбриал бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

   
Проф. Тиери дьо Монбриал бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Университета проф. Тиери дьо Монбриал бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Юридическия факултет и е за приноса на проф. Монбриал за развитието на международните отношения, външната политика и сигурността.

На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, деканът на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов, бившият служебен министър-председател проф. Георги Близнашки, посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел, президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси, преподаватели, студенти и гости.

Деканът на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов откри церемонията и отбеляза, че проф. Монбриал като авторитетен учен отдавна е познат на експертната общност в България с преведените на български език и впечатляващи със своята задълбоченост, аналитичност и оригиналност произведения като „Спомени за настоящето“, „Политическа география“, „Действието и системата на света“, „Двадесет години, които разтърсиха света. От Берлин до Пекин“. „Те са само част от двадесетината произведения и множеството други публикации, с които той се утвърждава като учен, експерт и съветник с глобално измерение, като търсен събеседник, който привлича с прозренията и с уменията си да мечтае, но и да бъде прагматик. Безспорен е научният принос на г-н Монбриал в световната съкровищница на сериозните научни изследвания в областта на международните отношения“, подчерта проф. Сашо Пенов.

7

Деканът отбеляза, че проф. Монбриал е водещ съвременен анализатор на международните отношения от световен мащаб. Известен е с огромната си ерудиция и отлична подготовка по математика, непрекъснато се опитва да намира съществуващите и възможните мостове между точните и хуманитарните науки и да утвърждава приложимостта на хуманитарните науки. Проф. Пенов подчерта, че проф. Монриал не е привърженик на теоретична сензационност и крайност и често подлага на научна критика добилите популярност концепции на различни актуални изследователи.

Деканът на Юридическия факултет представи биографията на проф. Тиери дьо Монбриал. Проф. Монбриал е завършил е Висшето политехническо училище през 1965 г., а след това и Националното висше училище по минно дело (1966-1969) и Калифорнийския университет в Бъркли. През 1970 г. е бил докторант по математическа икономика под ръководството на Нобеловия лауреат проф. Жерар Дьобрьо.

Проф. Тиери дьо Монбриал основава Френския институт за международни отношения (IFRI) през 1979 г. и го ръководи до днес. Интересите на проф. Тиери дьо Монбриал са в областта на математическата и теоретичната икономика; приложната икономика; анализа на международната система (история, география, икономика, политика, сигурност); теорията на действието и взимането на решения.

5

Академичните заслуги го правят авторитетен член на различни академии: Европейската академия (1993), Кралската академия на Белгия (1996), Шведската кралска академия на инженерните науки (1999), Румънската академия на науките (1999), Руската академия на науките (2003), Академията на науките на Молдова (2006), на Българската академия на науките (2006), на Испанската кралска академия за икономически и финансови науки (2008).

Качествата му на изтъкнат и желан лектор мотивират редица световноизвестни университети да го канят за гост-преподавател. Проф. Тиери дьо Монбриал е бил гост-лектор в редица френски и чуждестранни висши училища, сред които Парижкия институт за политически изследвания, Женевския университетски институт за висши международни изследвания, Университета на Тел Авив и Пекинския дипломатически институт.

Носител е на редица награди и отличия, сред които Награда на Академията за хуманитарни и политически науки Louis Мarin (1991), наградата на Фондацията Louise Weiss (1991), наградата на Посланиците за 1996 г. (за книгата „Спомени за сегашното време“), голямата награда на Географското дружество за цялостната дейност (2003), наградата „Жорж Помпиду“ за книгата Човешкото дeйствие и системата на света“.

Проф. Тиери дьо Монбриал е удостоен с френските награди Командор на Почетния легион (2007), Висш офицер на Националния орден за заслуги (2011), Командор на Ордена на академичните палми (2002), Командор за заслуги в агрикултурата (2008).

2

Носител е на почетното звание „доктор хoнорис кауза“ на Румънската академия за икономически изследвания (1996); на Азербайджанската академия на науките (2002); на Брашовския университет в Румъния (2003); на Университета „Галатасарай“, Истанбул (2004); на Кишиньовския държавен университет (2005); на Държавния институт за международни отношения (МГИМО), Москва (2007), на Букурещкия университет (2011) и на Университета „Александър Куза“ в Яш, Румъния (2014).

Според проф. Пенов удостояването на проф. Монбриал с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет е принос за утвърждаването на авторитета на Университета като водеща образователна институция в Югоизточна Европа и дава възможност на академичната общност да черпи от дълбоката му мъдрост.

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков връчи високото отличие на проф. Тиери дьо Монбриал.

4

Френският учен произнесе академично слово на тема: "Между бремето на миналото и шока от бъдещето".

В началото на словото си проф. Монбриал изтъкна значението, ролята и стойността на българската култура и нейното влияние в развитието на европейската култура. Той добави, че българската култура е част от богатството на нашия континент, на нашата структура и това, което заедно изграждаме в Европа.

Проф. Монбриал отбеляза, че ние вече живеем с бъдещето, което е пред нас, но и в нашите глави – мислим, работим, представяме си света, а бъдещият свят до голяма степен вече е в нашите представи. „Бъдещето, което е пред нас, никога не е било в исторически план толкова обаятелно, екзалтиращо, но също така и обезпокояващо“, подчерта проф. Монбриал и добави, че никога историята на човечеството не е била толкова ускорена. В словото си той говори за перспективите в десетилетията, които предстоят, а също и за миналото, като подчерта, че ние сме точно толкова определени от следите от миналото, колкото и от перспективите на бъдещето. „Тези следи са не само тегоба, не са само тежест. Миналото не е само спомени. То е изключителен източник на богатство, от което трябва да черпим. Да черпим едновременно, за да утвърдим нашата идентичност – индивидуална и колективна, но също за да разсъждаваме върху уроците от миналото от всякакъв порядък“, каза проф. Монбриал и добави, че всичко, което се е случило от момента на нашето раждане до нашата смърт, засяга и хората, които ни предхождат, и тези, които следват.

5

Проф. Монбриал подчерта, че понятието за време е най-обаятелното както във философски, така и в човешки и в космологичен план. По думите му, разсъждението върху настоящето е едновременно разсъждение и върху миналото, и върху бъдещето.

В словото си той се спря на технологичната революция, на новите технологични вълни, които са в процес на зараждане. Проф. Монбриал разгледа технологиите, които вече настъпват и ще революционизират в още по-голяма степен света, отколкото интернет. Технологиите, които се развиват, подготвят и промените, които ще настъпят и в областта на правото, в банковото дело; ще трансформират немалко професии, а роботизацията все повече ще навлиза в ежедневието на хората.

Проф. Монбриал призова присъстващите никога да не изпускат от поглед човешкото, нравственото в своите разсъждения, условията на човешкото съществуване: „Ако вие се откъснете от тази основа, от корените си, рискувате много лесно да се отклоните, да станете подвластни на митове, които последователно да ви доведат до катастрофа“.

3

В словото си проф. Монбриал засегна и въпросите за миналото и отбеляза, че тъй като бъдещето съществува успоредно с миналото, ние го срещаме всеки ден. Засегна и темата за идентичността – индивидуална и колективна.

В края на словото си "Между бремето на миналото и шока от бъдещето" проф. Монбриал подчерта, че геополитика и международни отношения са различни термини, а не взаимозаменяеми понятия. Международната политика до голяма степен е определена от геополитиката. Ако в международните отношения се интересуваме ден след ден от ежедневните проблеми, а се опитваме да ги разберем изцяло, е хубаво да ги поставим в геополитически смисъл, изтъкна той.

Проф. Монбриал разгледа ролята на САЩ на политическата сцена, влиянието на идеите на Просвещението и представата, която имат за себе си като всемирен мисионер, чиито ценности следва да бъдат разпространени в целия свят. По думите на проф. Монбриал великата американска стратегия е да превъзхожда военните сили на всички останали държави.

От друга страна Китай също има стратегия на завоевател, каза проф. Монбриал и сравни поведението на страната в международен план с играта Го – не отстраняваш противника, а го обграждаш и в един момент той си дава сметка, че е в ръцете ви. Китай се стреми да придобие всички присъщи черти на велика сила, подчерта проф. Монбриал.

„Ако продължим така, както днес живеем, европейският континент ще се окаже в състояние на конкуренция и на двойнствено доминиране от страна на САЩ и на Китай“, отбеляза проф. Монбриал и подчерта, че въпросът е как европейците да съумеят по-добре да се организират в дългосрочен план и не на последно място какви да бъдат отношенията с Русия и как Русия ще успее да се впише в тази перспектива.

1