Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Ренета Божанкова: „„Алтер Его“ изправя всички нас пред алтернативите на мисленето, на чувствата и на изкуството“

   
Проф. Ренета Божанкова: „„Алтер Его“ изправя всички нас пред алтернативите на мисленето, на чувствата и на изкуството“

В навечерието на 130-годишнината на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и 60-годишнината на Университетския театър започна Международният театрален Форум „Алтер Его“ 2017. Домакините на фестивала Театър-лаборатория „Алма Алтер“ откриха събитието със спектакъла „Бурята“.

„Алтер Его“ е най-големият театрален форум за алтернативен театър в България. В рамките на пет дни публиката ще има възможност да види 10 пърформънса, да посети 2 уъркшопа и да вземе участие в дискусионния панел „Алтернативният театър, алтернатива на какво?“. Тази година на фестивала са дошли гости от Испания, Италия, Холандия, Чехия, Полша, Унгария, Босна и Херцеговина, Уелс, Естония, Уругвай, Русия, Литва, Танзания и Уганда.

Начало на „Алтер Его“ постави изложбата „Алтеракция“ на английския фотограф Терънс Брет, който в продължение на година следи отблизо работата на Театър-лаборатория "Алма Алтер". Непосредствено след спектакъла „Бурята“ се проведе и официалната церемония по откриването на фестивала.

1

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова продължи темата за вътрешната свобода от спектакъла на трупата на „Алма Алтер“ „Бурята“ и се обърна към гостите с думите: „Алтер Его“ изправя всички нас пред алтернативите на мисленето, на чувствата и на изкуството. Казвам това и като заместник-ректор с пожелание за успех на форума от името на нашия ректор – проф. Герджиков, но и от името на преподавателя по литература в свое лице. От името на професора по литература – дълбок поклон на театъра. Скъпи гости, скъпи колеги, желая Ви щастливи дни в София, дни на срещи, дискусии и удоволствието от изкуството, литературата, приятелствата и свободата.“

4

Министърът на културата Боил Банов изпрати кошница цветя с най-добри пожелания за трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер“, заела се с не леката задача не само да търси, но и да проправя нови пътища в изкуството.

Партньори на „Алтер Его“ 2017 са Посолството на Унгария в София, Унгарският културен институт при посолството на Унгария в София, Студентският съвет на Софийския университет, Еразъм +, Българското национално радио, Театър.бг, Кафене.бг, Литернет и Забелски глас.

3

До края на седмицата зрителите могат да посетят:

Вторник, 24 октомври

13:00 Уъркшоп на театрално студио „Владимир Цеков“, Испания

19:30 „Полет Е80“, Терсикореа, Италия

20:30 „Проникване“, Театър С, Полша

Сряда, 25 октомври

13:00 Дискусионен панел „Алтернативният театър, алтернатива на какво?“

19:30 „Пътеводител в танцовия пърформънс номер 24“, театрално студио „Владимир Цеков“, Испания

20:30 „Мама“, Катерин Кимамбао, Танзания и Натаби Сара, Уганда

Четвъртък, 26 октомври

13:00 Уъркшоп на театрална компания „ТерансНау“, Холандия

19:30 „Танкумас“, „ТерансНау“, Холандия

20:15 „Бета – мъжкар“, „ТерансНау“, Холандия

20:30 „Агнес. Първа част. Първо действие, Паулиус Приевелис, Литва

Петък, 27 октомври

13:00 Дискусионен панел „Алтернативният театър, алтернатива на какво?“

19:30 „Войцек“. Университетът за театър и кино, Унгария

21:30 „Защото можем“, концерт на живо и церемония по награждаването с международните театрални награди „Алтер“ 2017

Входът за всички събития от Форума е свободен.