Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Десислава Кошлукова бе избрана за действителен член на Бразилската академия на науките

   
Проф. Десислава Кошлукова бе избрана за действителен член на Бразилската академия на науките

На 3 декември 2020 г. проф. Десислава Кошлукова, възпитаничка на Факултета по математика и информатика на Софийския университет, бе избрана за действителен член на Бразилската академия на науките (membro titular da Academia Brasileira de Ciências (ABC)).

Десислава Кошлукова проявява своя математически талант още като ученичка. На международните олимпиади по математика тя е спечелила бронзов медал в Куба през 1987 г. и сребърен медал в Австралия през 1988 г., а на Балканиадите по математика в Гърция през 1987 г. и в Кипър през 1988 г. има съответно златен и сребърен медал.

Десислава Кошлукова защитава дипломна работа в Ктедра „Алгебра“ на Факултета по математика и информатика на Софийския университет, а след това докторска дисертация в Кеймбридж, Великобритания. Професор е в Университета в Кампинас, Бразилия.

През 2015 г. е удостоена с наградата за научни постижения „Зеферино Ваз“ на Университета в Кампинас. Член е на редколегията на Journal of Group Theory.

Основните научни интереси на проф. Десислава Кошлукова са в теорията на групите. Нейните по-важни резултати са в областта на метабелевите групи, крайно представимите групи, хомологични и хомотопични инваринати на групи, действие на групи върху комплекси.

Повече информация за проф. Десислава Кошлукова можете да видите тук.