Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Анастас Герджиков: „Академичната общност е носител на авторитетна традиция, която трябва да бъде уважавана, поддържана и развивана с ентусиазъм“

   
Проф. Анастас Герджиков: „Академичната общност е носител на авторитетна традиция, която трябва да бъде уважавана, поддържана и развивана с ентусиазъм“

Академичната 2017/2018 учебна година на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше официално открита с тържествена церемония в Аулата. По традиция в началото на празника ректорът и Академичният съвет на най-старото българско висше училище поднесоха цветя пред паметниците на дарителите Евлоги и Христо Георгиеви.

Гост на официалното откриване на академичната учебна година бе президентът на Република България Румен Радев.

На церемонията в Аулата присъстваха и зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев, зам.-министърът на образованието Петър Николов, председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев, ректорът на Медицинския университет проф. Виктор Златков, представители на ръководствата на висши училища, доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на НБС „ВОН” – КНСБ доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“, председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова, представители на Българската академия на науката, преподаватели, студенти и техните близки.

Ректорът на Алма матер приветства присъстващите в Аулата и отбеляза, че тази година най-старият и най-голям университет в България навлиза в своята 130-годишнина, което показва, че цялата академична общност е носител на авторитетна традиция, която трябва да бъде уважавана, поддържана и развивана с ентусиазъм.

1-2

Проф. Анастас Герджиков припомни част от постиженията на Университета, които му осигуриха заслуженото признание, на което се радва – мястото му в националната рейтингова система и в международните класации; широкия спектър от бакалавърски специалности и магистърски програми; научните публикации, проекти и награди; културната му дейност и ролята му в духовния живот на България. Университетът обучава над 10 на сто от студентите в страната, между които 1000 чуждестранни студенти, и дава научна продукция, равна на продукцията на всички останали 51 университета заедно. Над хиляда научни и културни форума годишно се провеждат в сградите на Университета, повечето от които – паметници на културата.

Затова изпитваме горчивина, когато виждаме, че и тази година най-добрият български университет стана обект на недостойни атаки. Най-добрият начин да отговорим на незаслужените критики, е да постигнем нови успехи”, отбеляза ректорът. Той подчерта, че Софийският университет остава най-предпочитаният у нас – докато броят на кандидатите за висше образование намалява, кандидатите, подали документи за прием в Университета през тази година, са със 730 повече. „За някои специалности кандидатстваха хиляди желаещи, а в една от новите ни специалности при жените приехме само тези с максимален бал, т.е. те са имали оценка 6.00 и от дипломата, и на приемните изпити“, изтъкна проф. Герджиков и изтъкна, че причината за този интерес е качеството на образованието и на научните изследвания в Софийския университет.

2

Университетът е привлекателен за кандидат-студентите и заради данните от НОИ и други институции за реализацията на завършилите, според които възпитаниците на Софийския университет си намират по-бързо и по-високо платена работа, подчерта още ректорът и добави: Затова е срамно, когато вместо да реагира на охулващите кампании, обществото не само толерира това позорно отношение към най-добрия си университет, но и ги следи със задоволство. Струва ми се, че този нихилизъм е симптом за по-сериозно заболяване на обществения организъм от това да тъпчем злорадо най-достойния си университет или някоя друга национална институция“.

В словото си ректорът обърна внимание на някои от проблемите през последните три десетилетия у нас. По думите му, българите са се обезверили, свили са се в себе си, опитват се да се изолират в семейната среда и обърнаха гръб на обществените процеси. Нарастващото убеждение на обикновения човек, че от него нищо не зависи, го накара да спре да бъде активен член на обществото. Но понеже никой не може да живее извън обществото, естествената нужда от участие в обществения живот мутира по зловещ начин в мразене на всеки и всичко.

4

Проф. Герджиков призова да спрем да използваме цялата си енергия, за да се борим помежду си, да си прехвърляме вината и да сочим с пръст, да започнем да я използваме градивно, а не деструктивно. Той отбеляза, че няма голяма обществена кауза, която да ни обедини, няма мащабна визия за бъдещето, няма нов национален идеал.

„Имаме силна нужда от това – нещо да ни посочи целта, към която всички да се устремим; мечтата, за която да работим заедно; пътя към общия успех, който ще направи България мила родина в сърцата ни, а не на думи. Време е някой да ни върне самочувствието и мечтите и да ни поведе към желаното бъдеще”, подчерта ректорът на Софийския университет.

3-3

Проф. Анастас Герджиков се обърна към младите си колеги и подчерта, че това мечтано бъдеще е тяхно и зависи от тях. Той ги призова да се трудят неуморно и усърдно, да попиват знания и умения от своите мъдри преподаватели, да използват програмите за студентска мобилност, за да научат повече и за да не са им чужди хората с различен език и култура, да станат активни и честни граждани, личности, способни да се развиват цял живот.

„Станете достойни и родолюбиви българи и преди всичко станете човечни хора, за които хуманността е най-важното качество, защото е най-човешкото“, подчерта проф. Герджиков и добави, че ако постигнат това, те ще изградят бъдещето, за което са мечтали и успехите, които не са дочакали предните поколения. Ректорът отбеляза, че ще постигнат това не само с талант, упорит труд и иновативно мислене, а е нужно да работят заедно, да се откажат от завистта и вечното мрънкане и да се устремят напред.

5

„В съзиданието е истинското щастие, не в позата на ощетени и неразбрани гении”, подчерта проф. Анастас Герджиков и посъветва младите си колеги да намерят истинското си призвание и заниманието, което ги кара да отиват на работа щастливи, да работят така, че изразът „българска работа“ да бъде не синоним на нещо направено калпаво и през пръсти, а на сътвореното с дарба, прецизност и перфекционизъм.

Той обърна внимание, че вече има примери за сектори на икономиката, които са успешни, а младите и образовани хора, които ги развиват, се търсят в чужбина, защото се знае какво умеят, но мнозина предпочитат да останат в България, защото и тук успяват да постигнат материално благосъстояние и удовлетворение на духа.

8

Ректорът призова всички да направят така, че и останалите области на икономиката и културата да станат такива, да изковат собственото си щастие, но не в борба с другите, а в борба за самоусъвършенстване. „Пожелавам ви да забравите всичко, което ви разделя от други българи или от други хора, пожелавам ви да изберете съзиданието и да бъдете господари на собственото си бъдеще!“, каза проф. Анастас Герджиков и обяви академичната 2017/2018 учебна година за открита.

Цялото слово на ректора можете да видите тук .

Академичната общност приветства и президентът на Републиката Румен Радев, които се към препълнената Аула с думите: „Уважаеми колеги, позволявам си да използвам това обръщение, защото така е прието да се обръщаме един към друг в храма на знанието. За мен е чест и удоволствие да присъствам на откриването на академичната година в Алма матер“. По думите му, Софийският университет е светският храм на България, защото в него българи от всички вери и етноси заедно почитат една обща за народа ни религия – тази на знанието.

7

Президентът отбеляза, че Университетът е люлката на критичното мислене и на свободата и подчерта, че във всички времена студентите и по света, и в България, са съвестта на нацията: “Днес младите българи са малко. Затова вие сте призвани, вие ще трябва да промените радикално моралния климат в родината, ще трябва да изметете невежеството от обществения живот“.

Държавният глава призова юристите и журналистите да не се примиряват с несправедливостта, корупцията и шайките, с копойския манталитет, феодализма, лицемерието и покварата, които раждат ежедневна безизходица. „Тази безизходица прокуди стотици хиляди млади българи като вас далеч от родината“, подчерта Румен Радев.

По думите на президента в тежките години на прехода мнозина взеха несправедливостта за наша национална орис и е време младите българи да приемат за своя поколенческа мисия отхвърлянето на фатализма и утвърждаването и отстояването на справедливостта. „От това зависи и собственото ви бъдеще. А от вас зависи бъдещето на България“, категоричен беше президентът.

6

Румен Радев заяви също така, че конформизмът не е път към щастието и призова българските студенти да преследват мечтите си. „Бъдете критични и непримирими, когато става въпрос за ценности и за отечество. Знайте, че всяко поколение води своята битка за България. Тази за демокрацията, беше мисията на вашите родители. Справедливото, морално и достойно общество е вашата мисия. То е и моята мечта за България“, подчерта още в изказването си пред преподавателите и студентите държавният глава.

В рамките на тържествената церемония ректорът проф. Анастас Герджиков и президентът на Републиката Румен Радев връчиха студентските книжки на първокурсниците-лауреати от олимпиади.

9
11

Към гостите на тържеството, членовете на Академичния съвет, преподавателите, студентите и техните близки се обърна и председателят на Студентския съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Васил Силяновски. Той заяви, че за трети път му се пада честта да поздрави присъстващите в Аулата по повод откриването на учебната година в най-старото и най-престижното висше училище в България. Васил Силяновски припомни, че в предишните години е говорил за ползите от това младите хора да останат в България и че Университетът е мястото, където трябва да се изградят като личности, за активността и критичността на студентите, за трудностите и съпротивата към несправедливостите.

13

В приветствието си Васил Силяновски се спря на развитието на новите технологии, правещи живота ни по-лесен. „Твърди се, че само след няколко години работният ден ще бъде четири часа, а голяма част от професиите днес няма да ги има утре. Говори се, че с развитието на технологиите и изкуствения интелект университетът няма да бъде толкова значимо място. Това не може да е вярно. Защото винаги целта на образованието е било знанието, но не на фактите, а на ценностите. Софийският университет винаги е учил своите възпитаници как да мислят, а не какво да мислят“.

Обръщайки се към студентите, председателят на Студентския съвет отбеляза, че първият урок, който трябва да научат, прекрачвайки вратите на Алма матер, е да намерят пътя към себе си и собственото си призвание.

По повод откриването на новата академична учебна 2017/2018 г. на Софийския университет "Св. Климент Охридски" академичната колегия получи поздравления от многобройни държавни и обществени институции, партньори на Университета.

Празничният ден продължи с откриване на академичната учебна година в 16-те факултета на Софийския университет. 4 588 първокурсници прекрачват днес за първи път прага на най-старото висше училище в България.

555

Започна учебната година за юбилейния 20-годишен випуск на специалност "Книгоиздаване" във Факултета по журналистика и масова комуникация

Снимка: Антоан Божинов

 

1

Откриването на учебната година в Биологическия факултет бе последвано от откриване на обновената лаборатория на Студентския клуб за образование и развитие с екологичен център („С.К.О.Р.Е.Ц.”) от декана доц. Стоян Шишков и функционалния ректор на Алма матер проф. Мария Стойчева.

2