Начало / Новини / Новини и събития / Приключи тринадесетото издание на Международния фестивал „Алтер Его“ 2021

   
Приключи тринадесетото издание на Международния фестивал „Алтер Его“ 2021

С думите “Един театър е по-голям от един фестивал” режисьорът Николай Георгиев закри тринадесетото издание на Международния фестивал Алтер Его 2021. Събитието се проведе със съдействието на Министерство на културата, Студентския съвет към Софийския университет и Посолството на Кралство Испания у нас.

С думите “Един театър е по-голям от един фестивал”, Николай Георгиев подчерта значението на театралната трупа като основна жизнена клетка в театъра и напомни думите на полския театрален реформатор Йежи Гротовски, който ни завеща: “Пазете трупите”. С една добре работеща трупа може да се гордее и нашият Университетски театър „Алма Алтер“, който бе домакин на престижното събитие.

518A4990

След едногодишно прекъсване, тази година фестивалът се завърна с нова сила и енергия и предложи на публиката запомнящи се спектакли в полето на експерименталния, алтернативния и танц-театъра. В изданието взеха участие артисти от Корея, Испания, Полша, Уелс, Украйна и България.

518A4528

Фестивалът традиционно предлага три основни платформи - практическа - спектаклов панел, научно-изследователска - дискусионен панел, и образователна - уъркшопи и ателиета. Така на практика „Алтер Его“ създава поле на обмен на идеи, практики и посоки на артисти, млади учени и студенти от цял свят.

Специален гост на дискусионния панел беше проф. Доминго Пуханте Гонзалес от Испания, който на финала заяви, че след толкова години научна работа е намерил най-сетне своето театрално семейство и отправи покана на „Алма Алтер“ да гостува на Университета във Валенсия на конференцията за млади изследователи между 19-ти и 23-ти октомври 2021 г.

518A4923
STG_6596-3

„Алма Алтер“ откри фестивала с новата си постановка „Маргарита и Майстора“ в английска версия. Представлението пресъздава известния роман на Булгаков, като основен концептуален ключ е вдвояването на образите на Майстора и Пилат и Маргарита и Исус, от тук произтичат множество неподозирани и любопитни случки. Спектакълът може да бъде гледан на български в програмата на „Алма Алтер“ на 20 ноември 2021 г. от 19:30 ч.

Повече за програмата на фестивала можете да прочете на https://www.facebook.com/theatreforumalter

Фотограф: Терънс Брет