Начало / Новини / Новини и събития / Преподаватели от Факултета по науки за образованието и изкуствата с изложба в Ниш

   
Преподаватели от Факултета по науки за образованието и изкуствата с изложба в Ниш

На 16 септември 2021 г. по покана на Галерия АРТ55 в гр. Ниш, Р. Сърбия, беше открита изложбата „Cross points“ на проф. д-р Бисера Вълева и доц. д-р Анна Цоловска от Факултета по науки за образованието и изкуствата към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Изложбата е част от проект „АRTел“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет. Негов ръководител е гл. ас. д-р Красимира Дренска. Експозицията се състои от графични отпечатъци и живописни произведения в средни и малки формати, като обединяващ елемент за двете авторки е хартията.

1.Anna_Tzolovska

Концепцията на изложба е фокусирана върху „пресечните точки“ като срещи на техники, срещи на художници, срещи на култури. Тези предопределени пресечни точки превръщат рутината на ежедневието в бягство в един различен, личен и илюзорен свят. Експозицията се стреми да създаде амалгама от пресичането на рационалното и емоционалното, на черното и бялото, на технологията и конвенционалността, на цветността и ахроматичността, на светлините и сенките. В работите си авторите търсят различните визуалните отговори на едни и същи въпроси. Дали отраженията са пресечните точки на сенките и светлините? Дали тези новополучените изображения са пресечни точки на реалността и субективните артистични емоции? Елементите в работите и на двете авторки се концентрират върху обекти, места и мисли, такива, които постоянно променят формите си и дори характера. На пръв поглед визуалното търсене изглежда като завръщане към традицията, към импресионизма, но изобразителният подход е различен, защото ефимерното носи по-скоро смут, отколкото радост. В представените работи пресечните точки всъщност са същината на нещата, в които реалността и илюзията сменят местата си и прекрояват мечтите и желанията във вътрешната, истинска емоция на художника.

Bissera_Valeva+consul

Тази изложба е израз на традиционния културен диалог в началото на академичната година между културните институции на двете държави. Експозицията беше открита от г-жа Радмила Костич, уредник в галерията за съвременно изкуство в Ниш и от г-н Петър Данов, консул в Генералното консулство на България в Ниш. Изложбата продължава до 27.09.2021 г.

Cross_points_II