Начало / Новини / Новини и събития / Премиера на двутомното издание „Розата на Балканите“ от проф. Иван Илчев

   
Премиера на двутомното издание „Розата на Балканите“ от проф. Иван Илчев

В Аулата на Софийския университет бе представено двутомното издание на издателство „Колибри“ „Розата на Балканите“ от проф. Иван Илчев. Изданието е с подзаглавие „Кратка българска история за любопитни читатели“. Том I обхваща историята на България до края на XIX век, а том II - историята на България през XX век.

Книгите бяха представени от проф. Ангел Димитров, който отбеляза, че историята е част от нашата жизнена среда и ако тя е мътна и неясна, тогава менталното здраве и културата са застрашени: „В този смисъл историкът може да бъде нещо като еколог, защото идеите за бъдещето не се раждат в ефимерната мимолетност на настоящето, а идват от познанието за миналото“.

2-2

Проф. Димитров говори за историята, за връзката между история и политика, за отговорността на политика. По думите му, книгата ще добави нещо ново в способността на българина да разбира и оценява себе си както в дълбината на собственото, така и в широтата на сравнението с другите. Той отбеляза още, че съвременните подобни истории на България са съсредоточени основно към политическата история и чест заслужава опитът на автора да разкаже историята по близък и достъпен начин, за да я направи разбираема за любопитните читатели без да напуска академичната достоверност и аналитичност.

Проф. Ангел Димитров добави, че проф. Илчев и в двата тома използва богат и разностранен изворов материал – официални документи, статистика, периодичен печат, фотоси, архитектурни скици, лични документи, дневници, спомени, литературни произведения, рекламни материали и др. Те илюстрират ефектно неговите анализи и размисли, защото създават една наистина богата картина на миналото, на пластовете, през които може да се долови пулса на времето, добави проф. Ангел Димитров. По думите му, авторът си позволява свободата и отговорността да има позиция по всяка тема, по всеки проблем от многовековната история.

1-1

 

Проф. Димитров акцентира, че подходът към написването на историята е интересен, че авторът обича обекта си, но го прави сдържано, без патриотични изблици и без крайностите на суровото отрицание, без да се прехласва по звездните моменти, но и без да премълчава грешките.

Според Проф. Ангел Димитров се чувства интересът на автора към социалните проблеми, но без да показва партийно-политически пристрастия. По думите му, проф. Иван Илчев се стреми да е максимално обективен, не допуска крайности в оценките, а външно-политическият контекст е анализиран компетентно, коректно и убедително. Авторът превръща разказа в скрит диалог с читателя и го кара сам да си задава въпроси, посочи в заключение проф. Ангел Димитров.

4-4

Проф. Иван Илчев благодари на всички, дошли на представянето на книгата „Розата на Балканите“: „Сърбяха ме ръцете да напиша, че това, което възприемаме като единствено възможна история, е просто случилата се история, но не и единствено възможната“. Той отправи своята искрена благодарност към издателство „Колибри“ и отбеляза, че идеята за създаването на книгата е възникнала преди години като въображаем вестник: „Приятно ми беше да си фантазирам какво би съдържал един вестник, ако след Освобождението, веднъж годишно, в страната излиза само един брой. Политика със сигурност, но не и толкова политика, колкото би им се искало на нашите политици, които искрено са убедени, че историята започва с тях“. Според проф. Илчев читателят би се заинтересувал от неща, които са по-близо до ежедневието му и по-пряко засягат интересите му и именно върху тях опитва да заостри вниманието си в книгата.

6-6

Проф. Иван Илчев благодари на своите колеги от библиотеките, музеите и архивите в България, които са му помагали, на колегите, които са чели и критикували отделни части от книгата – Тотко Стоянов, Пламен Митев, Христо Матанов, Петър Ангелов, Петър Делев, Светлана Иванова и на тези, които са му помогнали да се организира един ръкопис от близо 2000 страници с повече от 1000 илюстрации. Той отправи благодарност и към редактора, коректора и дизайнера на изданието, на Фонд „13 века България“ и Университетското издателство „Св. Климент Охридски“.

8-8

Проф. дин Иван Илчев е роден на 25 юни 1953 г. в София. Историк, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в периода 2007 – 2015 г., член-кореспондент на Българската академия на науките от 2012 г. Бил е гост-професор в Държавния университет на щата Охайо, Калъмбъс и Мерилендския държавен университет, Центъра „Уудроу Уилсън“, Вашингтон, САЩ, Университета на Чиба, Япония. Автор е на книгите: "La rose des Balkans. Histoire de la Bulgarie des origins nos jours", 2002; „По на Запад, най на Запад - Япония. Писма на един гайджин.“, 2001; „Родината ми - права или не! Външнополитическата пропаганда на балканските народи, 1821-1923 г.“, 1995; „Рекламата през Възраждането“, 1995; „България и Антантата през Първата световна война“, 1990; „Уинстън Чърчил и Балканите“ (с Г. Гунев),1989; „Докосвания до Америка /с Пламен Митев/, 2003 „Междено време. Или българинът между две столетия“, 2005.

Изданието се реализира с подкрепата на Национален дарителски фонд "13 века България".

"Искаше ми се да нарисувам картина, по-различна от обичайно поднасяната в научните издирвания. Не съм сигурен колцина от сънародниците ни сега могат да се огледат в историческите проучвания и да кажат: „Това се отнася за мен“. История, която да не съдим с днешните ни мимолетни пристрастия, а която да обглеждаме любовно и с разбиране. Да се отдалечим от нея и да присвием очи, за да опитаме да разберем цялото, което се крие зад донякъде хаотичните факти, събития и непредсказуемите действия на отделни личности“.