Начало / Новини / Новини и събития / Представяне на годишните проекти на 4 клас от Прогресивни училища 1 и 3

   
Представяне на годишните проекти на 4 клас от Прогресивни училища 1 и 3

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет се проведе представянето на годишните проекти на 4 клас от Прогресивни училища 1 и 3. Те се подготвят през последната година от обучението в международната програма за начален етап на International Baccalaureate. Инициативата е подкрепена от Факултета по педагогика на Алма матер.

Децата реализират самостоятелно изследване върху една от предварително формулираните изследователски теми, избират проблем, върху който да фокусират вниманието си, проучват го, търсят и предлагат възможни решения. По време на работата по проектите те демонстрират овладените знания и умения, развиват личностните си качества и нагласи.

1-9

Кулминацията на този процес е PYP Exhibition, която бе представена на девет отделни секции в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски". На изложението учениците обясняваха процеса и демонстрираха продуктите на своя труд на две теми: „Къде се намираме във времето и пространството?“ и „Как се организираме в групи и общности?“. Чрез проектите те даваха отговор на тези въпроси и показваха в каква степен са готови за предизвикателствата в следващия образователен етап.

1-5

Дългогодишното сътрудничеството между Факултета по педагогика и Прогресивни училища 1 и 3 осигурява възможност на студентите от специалност „Педагогика“ и специалност „Неформално образование“ да провеждат своите практически занятия в реална учебна среда, а редица възпитаници на факултета са започнали и продължават своя професионален път в тях.

1-11

На официалното откриване на събитието присъстваха директорът на Прогресивно училище 3 г-н Димитров, заместник-директорът на училището г-жа Лилия Стоилова, заместник-деканът на Факултета по педагогика доц. д-р Илияна Петкова.

1-151

Учениците, техните учители и близки бяха приветствани от Лилия Стоилова, която заяви, че за тях е чест, че най-старото висше училище в България е домакин на тяхното събитие. Тя представи накратко програмата, по която работят децата.

1-112

От името на декана на Факултета по педагогика заместник-деканът на факултета доц. д-р Илиана Петкова приветства всички с „Добре дошли“ в Софийския университет. Тя отбеляза, че днес е празник за учителите от двете училища, защото с тези проекти те виждат реализирани усилията на своите ученици. „Празник е и за нас, защото всъщност чрез това, което те показват, ни връщат към онези детски години, когато ние сме мечтали, ние сме покорявали света и за нас всичко е било възможно и изпълнимо“, каза доц. Петкова. Тя благодари за доверието към Факултета по педагогика и че години наред и до ден-днешен училищата приемат студенти от факултета. „А пък аз съм уверена, че те успяват с достойнство да защитят името на Факултета по педагогика“, каза още заместник-деканът.

1-150

Накрая тя пожела на децата да продължават мечтаят и да се борят за реализацията на техните идеи и призова техните родители да стоят зад тях и да ги подкрепят.

1-14
1-119
1-6