Начало / Новини / Новини и събития / Празници на световни туристически дестинации – Гърция

   
Празници на световни туристически дестинации – Гърция

Студенти от IV курс от специалност „Туризъм“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет и техните преподаватели доц. Вера Николова и гл. ас. д-р Атанас Казаков представиха Република Гърция в рамките на традиционните Празници на избрани световни туристически дестинации.

Целта на преподавателите и студентите е с помощта на изкуството да представят природата, културата, традициите на различни страни в световния туризъм. Сред официалните гости бяха консулът на Гърция Спиридон Критикос, журналистът Иван Гарелов, деканът на Геолого-географския факултет доц. д-р Филип Мачев, колеги от Факултета по класически и нови филологии, колеги и студенти от Геолого-географския факултет.

 

17_546x400

Доц. Вера Николова приветства всички гости в театралната зала на Софийския университет на представянето на поредната туристическа дестинация. Поздрав отправи и доц. д-р Мариана Асенова, ръководител на катедра „География на туризма” към Геолого-географския факултет, която подчерта, че тази година всички събития са посветени на значими за катедрата юбилеи - 50-годишнината от създаването на специалност „Туризъм“ и 45-годишнината на Катедра „География на туризма“. Тя припомни, че този нетрадиционен начин на обучение се провежда вече няколко години и кара студентите да преоткриват своите творчески умения. „Гърция е близка, позната и любима на много българи дестинация, така че студентите ни са изправени пред предизвикателството да я представят по оригинален начин”, каза доц. Асенова.

18_600x400

По време на представлението студентите представиха много от лицата на Гърция – от древногръцките богове до наши дни. Актьорите се озоваха на връх Олимп, където се срещнаха с боговете Зевс, Посейдон и Хера и ги учудиха с контрола върху светкавиците чрез своите смартфони.

2_600x329

Зрителите се запознаха с легендата за прикования Прометей, който дръзва да се опълчи на бог Зевс, дарявайки на простосмъртните огъня и други изобретения. А боговете Океан и Хермес, както и прокълнатата от Хера Йо се опитаха да разкрият пред гостите каква съдба очаква бог Зевс.

3_600x400

Под звуците на Вангелис зрителите имаха възможност да се запознаят с подготовката на олимпийските игри. Пред тях беше демонстрирано едно от най-престижните бойни състезания в древността – пугилат. Публиката се запозна и с неговите правила и подготовка.

4_581x400

Географските и математически открития на Ератостен и гръцката любовна лирика на музата Сафо бяха разкрити пред гостите чрез среща между двамата и различните им гледни точки върху една ябълка.

5_600x394

Зрителите се срещнаха с Мелина Меркури, една от най-известните актриси и певици и два пъти министър на културата на Гърция. Студентка, превъплътила се в актрисата, разказа за перипетиите при снимането на най-успешния ѝ филм – „Никога неделя”, а гостите видяха сцени от филма „Децата на Пирея”.

7_595x400

Чрез преживяванията на студентите по време на учебна практика в Гърция зрителите имаха възможността да се запознаят с най-известните природни и туристически забележителности в страната, сред които Партенонът със статуята на Атина и Метеора. Седемнадесет обекта в Гърция са обявени за част от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

6_600x374

Зрителите придобиха представа за традиционните танци, гръцкия език, храна и напитки чрез преживяванията на студентите, които под звуците на Микис Тодоракис разговаряха на гръцки език със сервитьор в таверна, опитваха узо и гръцка мусака.

8_531x400

Първият за тази година спектакъл на студентите от четвърти курс специалност „Туризъм“ завърши с изпълнение на традиционните танци сиртаки и хасапико.

9_600x400
10_600x400

Доц. Вера Николова отправи специални благодарности от свое и от името на г-н Казаков към студентите за прекрасното изпълнение и за съдействието на катедра „Туризъм“.

11_600x400

Консулът на Гърция Спиридон Критикос отбеляза, че е изключително трогнат от усилията на студентите, които са успели да представят неговата страна по такъв вълнуващ начин. „Студентите, които са работили по представлението, имат много талант”, подчерта г-н Критикос. За него бе вълнуващ фактът, че събитието се случва точно в Софийския университет и в театралната зала, която е възстановена през май 2008 г. с помощта на посолството на Република Гърция в рамките на гръцкия план за икономическо възстановяване на Балканите. „Това събитие няма да е единствено, а ще бъде началото на бъдещо сътрудничество с посолството на Гърция, научни институции и други сдружения”, обеща Критикос.

13_600x392

Иван Гарелов се върна в спомените си към поводите, по които е говорил на различни теми за Гърция. Попадайки за пръв път в страната, той започнал да оценява цветовете и светлината, а след това и хората. Той подчерта, че самите богове в Гърция притежават характеристиките на земните хора, а сред хората можеш да срещнеш истински герои и даде за пример Микис Тодоракис, Янис Ритос, Манолис Гранис и Мелина Меркури, която е направила последния си концерт непланувано в студиото на „Панорама”, а в Пирея е интервюирала хората за мнението им за България.

„Балканските народи имат толкова много общи неща, но не се познаваме едни други”, каза Гарелов и подчерта, че едно от качествата на гръцката душевност е да не страдат и да не преживяват тежко нещата, а да се веселят и да продължат напред.

Той призова България и Гърция да имат повече възможности за културен обмен и похвали студентите, че правят нещо, което разширява познанията ни и ни обогатява, разкривайки същността на двата народа.

15_600x400

Проф. Петя Янева, ръководител на специалност „Новогръцка филология”, покани гостите на 23 май 2017 г. на празника на гръцката поезия, превърната в песен. „Смятам, че имаме много общи неща, които да научим един от друг”, каза проф. Янева и пожела на студентите да стигнат нивото на Мелина Меркури.

16_600x400

Следващите дестинации, които ще бъдат представени в Празниците на туристическите дестинации, са Португалия (на 18 май) и Полша (на 8 юни). Представленията започват в 15.30 ч. в театралната зала на Ректората.