Начало / Новини / Новини и събития / Празници на световни туристически дестинации – Чили

   
Празници на световни туристически дестинации – Чили

За осма поредна година студенти от ІV курс на специалност „Туризъм” и техните преподаватели от Катедра „География на туризма” на Геолого-географския факултет организират Празници на избрани световни туристически дестинации. В последния спектакъл за тази учебна година студентите представиха Чили.

Студентите и техните преподаватели се надяват по този начин да създадат основа за бъдещи съвместни срещи, контакти и проекти на младите хора в областта на бизнеса, културата и туризма, които да бъдат в интерес на сътрудничеството между страните и народите. Събитията имат за цел да покажат природата, културата, традициите и атрактивността на страните на световната карта на туризма с помощта на изкуството.

1

В Театралната зала в Ректората гостите на последното за тази учебна година представление бяха приветствани от доц. Вера Николова. Тя посочи, че задачата да представят Чили е била голямо предизвикателство и изрази надежда гостите да харесат представлението, да се забавляват и да останат с хубави чувства.

3

Доц. Асенова, ръководител на Катедра „География на туризма“, представи официалните гости – Андрес Аведра, организационен секретар на Консулството на Република Чили в България, който от дълги години живее в България и преподава във Факултета по класически и нови филологии в Алма матер. На представлението присъстваха и деканът на Геолого-географския факултет проф. Филип Мачев и проф. Георги Рачев от факултета, който е участник в последната антарктическа експедиция на Софийския университет, която е гостувала в Чили в рамките на последното пътуване. Доц. Асенова благодари на всички от тяхното присъствие и изрази надежда младите колеги да провокират присъстващите и да поискат да посетят Чили.

2

Цветен, динамичен и с много музика и песни, спектакълът представи по нетрадиционен начин природата и забележителностите на Чили, страстта на чилийците към футбола, музиката и танците. Чрез популярната телевизионна игра „Стани богат“ бяха поставени въпроси и дадени отговорите, свързани с Чили. Така по забавен начин зрителите научиха правилното произношение на Великденските острови, името на основателя на столицата на страната, кой е националният танц на чилийците и др.

7

По време на представлението гостите се насладиха на природата на Чили, научиха, че в южната част на страната е открит отпечатък от човешка стъпка на 15 000 години, научиха за Фондация „Томпкинс“ и двата национални парка в Чили.

Специално място студентите-актьори отделиха на традиционната кухня на Чили, като представиха приготвянето на типични чилийски ястия. Те не пропуснаха да ги съчетаят с уникалните вина, които се произвеждат в страната.

8

За зрителите бе любопитно да научат, че в Чили се намира най-сухото място на земята, което е и най-слабо населено. В безкрайните долини, намиращи се край северното крайбрежие на Чили, има един-единствен асфалтиран път. На това място през деня температурата може да достигне 50 градуса, а вечер тя спада до около нулата. Все пак там може да се намери една рекичка – Лоа, която може да спаси от жажда пътешествениците. Студентите разкриха, че учените от НАСА от години използват тази пустинна местност за тренировъчна площадка за мисиите на космонавтите до Марс.

Чрез спектакъла зрителите научиха, че мумии има не само в Египет, но и в Чили. В долината Камаронес са намерени около 300 „мумии от чинчоро“, най-старите, намирани някога.

9

Те се пренесоха и на Великденските острови, където могат да се видят отблизо 900 каменни статуи с големи глави. На сцената на Университетския театър оживя и специален ритуал, който местното население нуи е изпълнявало, за да почита божествата си.

По атрактивен начин актьорите представиха Андите и най-високия връх на западното полукълбо Аконкуа, „изгубения град“ Мачу Пикчу, разказаха легенди и предания за красивата страна.

14

Не бяха пропуснати и едни от най-големите чилийски творци – Пабло Неруда и Исабел Алиенде.

След представлението Андрес Аведра поздрави студентите за усилията, които са положили, за да представят неговата родина. Отбеляза, че това представление го е върнало в спомените към годините на неговата младост, когато като студент също е участвал в подготвянето на подобна културна програма. Той посочи, че заради това много добре разбира какви огромни усилия изисква това и от сърце им благодари за прекрасния спектакъл.

22

Проф. Георги Рачев изрази своето впечатление от хубавото и интересно представление. Той запозна публиката с интересни моменти от свои посещения в Чили, говори за географията и хората в държавата и призова всички, които имат възможност да я посетят. „Прекрасно представихте тази уникална държава!“, каза в заключение проф. Рачев.

24

В края на представлението доц. Вера Николова благодари на всички студенти, участвали в представленията, на всички колеги, които са ги подкрепяли, на гостите и различни институции, които са им съдействали с реквизит, за да успеят да реализират идеите си.

23