Начало / Новини / Новини и събития / Празници на световни туристически дестинации – Чехия

   
Празници на световни туристически дестинации – Чехия

За осма поредна година студенти от ІV курс на специалност „Туризъм” и техните преподаватели от Катедра „География на туризма” на Геолого-географския факултет организират Празници на избрани световни туристически дестинации. Събитията имат за цел да покажат природата, културата, традициите и атрактивността на представяните страни на световната карта на туризма, с помощта на изкуството.

Студентите и техните преподаватели се надяват по този начин да създадат основа за бъдещи съвместни срещи, контакти и проекти на младите хора в областта на бизнеса, културата и туризма, които да бъдат в интерес на сътрудничеството между страните и народите.

Тази година първата представена дестинация бе Чехия. Гости на събитието бяха Дагмар Остранска, директор на Чешкия културен център в България, и нейните колеги Силвия Дерибеева и Михаела Кузмова, Мария Дункова от посолството на Република Чехия у нас, деканът на Геолого-географския факултет проф. Филип Мачев, доц. Добромир Григоров от катедра „Славянски литератури“ към Факултета по славянски филологии на Софийския университет.

1-1

Събитието бе открито от доц. д-р Мариана Асенова, ръководител на катедра „География на туризма“, която посочи, че това е 23-тото представяне на туристическа дестинация. Тя благодари на доц. Вера Николова и гл. ас. Атанас Казаков за положените усилия и цялата организация на събитието и подчерта, че това е много нестандартен начин на студентите да се запознават със световните туристически дестинации. Доц. Асенова благодари за подкрепата на редица институции, помогнали на студентите и преподавателите – посолството на Република Чехия у нас, Чешкия културен център в България, както и на Факултета по славянски филологии на Алма матер.

1

Доц. Вера Николова изрази радостта си и благодари на студентите за техните усилия и пожела нови срещи на всички, а Мария Дункова прочете адрес от посланика на Република Чехия. В него той поздравява преподавателите и студентите на Геолого-географския факултет за организираното събитие и посочва, че това е поредното проявление на традиционно много добрите отношения между двете държави и култури и изразява надеждата си те да продължат да се задълбочават и в бъдеще.

2

По време на представлението зрителите научиха интересни факти за историята и традициите в Чехия чрез любопитни и хумористични разговори между Швейк, Константин Иречек и Франц Кафка. Запознаха се с делото на Ян Хус и борбата му срещу германското влияние в чешките земи, научиха повече и за културния мост между България и Чехия. Обърнато бе внимание на творчеството на композиторите Бедрежих Сметана, Антонин Дворжак и др.

1-4

Чехия бе представена студентите-актьори като люлка на удивително и уникално по рода си културно и природно богатство. Бяха показани забележителностите на страната, нейната природа – планини, гори, плата, живописни речни долини, равнинни територии, разнообразие от пейзажи, малки и тихи селца, обработваеми земи и старинни градчета, вековни замъци и други.

6-1

Голямо внимание бе обърнато и на Прага, която е сред най-красивите европейски столици, на управлението на Карл IV, създаването на Карловия университет и Карловия мост над река Вълтава – любим и разпознаваем образ на Прага. Курортът Карлови Вари известен със своите балнеолечебни извори, както и билковият ликьор „Бехеровка“, също не бяха пропуснати.

11

Беше представена и интересна информация за традиционното за Чехия пивоварство и първите градове, получили право да строят пивоварни – Бърно, Пилзен и Будейовице, както и историята на Ондржей Поупе, който през 18 век основава първата пивоварна школа в Европа.

5-1

По любопитен начин зрителите се запознаха и с историята на чешкото стъкло, работата на майсторите на стъкло в Бохемия, известни по цял свят от преди 500 години. Гостите научиха, че в Чехия има над 360 музея, а най-големият музей на стъкло е в гр. Яблонец над Нисоу, който има най-голямата колекция от бижута и стъкло в света – над 30 000 експоната, богата библиотека и сътрудничи с трите университета по стъкларство в Чешката република.

7

Традициите на чехите в хокея на лед бяха представени в края на представлението, което завърши с демонстрация на танца полка – възникнал около 1830 г. в Бохемия и популярен в цяла Европа в началото на 19 век.

8

На 6 юни 2019 г. от 15.30 часа в Театралната зала в Ректората зрителите ще могат да видят представянето на туристическа дестинация Чили.

10
12