Начало / Новини / Новини и събития / Повече от 3 000 души посетиха Астрономическата обсерватория на Софийския университет в Световния ден на астрономията

   
Повече от 3 000 души посетиха Астрономическата обсерватория на Софийския университет в Световния ден на астрономията

Неблагоприятното време във вечерните часове на 5 октомври 2019 г. не попречи на хиляди посетители в Астрономическата обсерватория на Софийския университет "Св. Климент Охридски" да се насладят на разнообразната програма по случай Световния ден на астрономията.

Още преди 16.00 ч. стотици любители на Космоса очакваха отварянето на вратите на Обсерваторията. Въпреки че облаците възпрепятстваха наблюденията, нямаше разочаровани, тъй като останалите предвидени дейности в програмата протекоха по план.

4

Между 16.00 и 22.00 ч. посетителите имаха възможност да разгледат интересна изложба, разположена в двора, от над 30 красиви астрономически изображения, заснети с най-големите наземни и орбитални телескопи. През цялото време на събитието гостите имаха възможност да изгледат „50 години от стъпването на Луната“ - презентация-филм, изготвена от Десислава Антонова, дипломиран магистър от иновативната програма „Астрономия и популяризация на астрономията“. Демонстрации на изкуствен спектър и „вкусен“ макет на Слънчевата система бяха сред най-интересните активности на събитието. „Космическата академия за деца“ бе представена от нейния автор Тихомир Димитров, който също е дипломиран магистър от иновативната програма „Астрономия и популяризация на астрономията“. Опашката за разглеждане на най-стария телескоп на постоянен фундамент в България не намаля дори в най-дъждовните моменти.

3

Лекциите, предвидени в програмата, бяха с най-разнообразни теми. Евелина Захариева, студент-магистър по „Астрономия и астрофизика“ разказа за някои наскоро открити факти от историята на Астрономическата обсерватория на Университета, гл. ас. Милен Цеков разкри някои тайни за странното магнитно поле на Меркурий. Любов Маринкова, докторант в катедра „Астрономия“, разказа „Къде се раждат звездите?“ – тема, по която работи професионално. Гл. ас. Владимир Божилов повдигна завесата на „Тъмната Вселена“, за „Произхода на елементите“ разказа д-р Стоян Мишев от НБУ. Учителят Никола Каравасилев обясни как приключва животът на звездите. Лекционната програма завърши със забавна лекция-игра на тема „Познавате ли Слънчевата система?“, а най-знаещите гости получиха награди. Автор на викторината бе Венцислав Петров, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“.

1

Събитието премина при небивал интерес. Само за първите два часа посетителите бяха над 3 000, дворът и сградите на Обсерваторията останаха пълни с малки и големи любители на Космоса до 22.00 ч.

2

Снимки - https://mediabricks.bg/

Събитието е част от Ratio Месец на Космоса (Space Month). Инициативата Месец на Космоса цели запознаване на обществото с постиженията на учени и инженери с цел опознаване и овладяване на Космоса и подобряване на познанията ни за това как функционира Вселената. За целта през месец октомври са планирани серия от събития, свързани с астрономията, астрофизиката, космическите изследвания и инженерство.