Начало / Новини / Новини и събития / Полярниците от 29-та Българска антарктическа експедиция получиха националния флаг

   
Полярниците от 29-та Българска антарктическа експедиция получиха националния флаг

На церемония, която се проведе в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ при спазване на противоепидемичните мерки, бе връчен националният флаг на 29-тата антарктическа експедиция.

На събитието присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев, Николай Копринков – секретар на президента на Република България по вътрешна политика и гражданско общество, Георги Александров – съветник на президента на Република България по младежта и спорта, проф. Христо Пимпирев – ръководител на българската експедиция, посланиците на Испания, Бразилия, Аржентина и Португалия.

1

В началото на церемонията Николай Копринков изчете поздравителен адрес от името на президента на Република България Румен Радев. В него се посочва, че тази година едва шестима наши полярници ще поемат към Белия континент и че въпреки сложната ситуация, която принуди всички държави да ограничат своята дейност, ние гледаме напред, с грижа към изграденото през годините, и знаем, че полярната ни база „Св. Климент Охридски“ отново ще се изпълни с живот и в нея ще кипи научна работа.

Макар и далечна, онази малка България, която всяка поредна наша експедиция пази и развива, повече от всякога е извор на надежда и вяра, че границите на човешкия интелект са съизмерими единствено с мечтите ни за по-добър живот. Антарктика крие много тайни, но и много отговори“, се казва още в адреса. В своя поздрав държавният глава отбелязва, че вече повече от три десетилетия българските изследователи и учени отварят вратите към това знание, което може да е ключово за бъдещето на света. Той посочва още, че изминалите месеци са ни научили, че глобалните проблеми имат възможни и строго научни решения, в които единствено сътрудничеството между нациите е ключът към успеха.

Вие, полярниците, знаете това много добре. И тази, както и предишните години, ще работите рамо до рамо с колегите си от други експедиции в търсене на устойчиви решения за планетата“, се казва още в поздравителния адрес. В него президентът на Република България уверява българските антарктици, че в негово лице, в лицето на президентската институция, имат верен партньор. „Вярвам в мисията ви и в стратегическото значение на вашия труд. Нека българското знаме продължава да се вее над Антарктика. Очакваме ви да се завърнете здрави и с нови знания“, завършва държавният глава.

2

От името на президента на Република България Николай Копринков връчи на проф. Христо Пимпирев българското знаме. Той поднесе и дара на президента – икона на Св. Иван Рилски за българския православен параклис на остров Ливингстън.

5

Ръководителят на 29-тата българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев се обърна с поздрав към присъстващите в Аулата и заяви, че за него е чест да каже няколко думи само часове преди отпътуването на членовете на експедицията. Той изрази задоволството си, че въпреки несигурното време, в което всички планове рухват и се сменят, въпреки карантините, експедиция ще има и националният трибагреник, който антарктиците получиха от представителите на президентската институция, за 29-ти път ще се вее на българската полярна база.

Проф. Пимпирев отбеляза, че България не е сама на Антарктика. „Тя е там, защото има зад себе си големия гръб на такива нации, полярни, с големи традиции“, каза проф. Пимпирев и разказа накратко за силното приятелство и сътрудничество на колегите от Кралство Испания, от Аржентина, от Бразилия и им изказа голямата си благодарност. Той благодари и на посланика на Португалия и изтъкна, че работи на българската база с португалски колеги повече от 15 години по съвместни проекти.

6

Проф. Пимпирев подчерта, че всички на Антарктида работят заедно и че работата на ледения континент е пример за бъдещото развитие на човечеството. По думите му там се говори за приятелство, за сътрудничество в науката, в логистиката. „Единствената разменна монета е приятелството и взаимопомощта между отделните държави“, каза още проф. Пимпирев и благодари на всички, които са оказали своята помощ и въпреки тежките времена нашите шестима български полярници тръгват на път. Той пожела на колегите си лек път и успех в работата им.

10

Г-н Алехандро Поланко Мата, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания, заяви, че за него е удоволствие и чест да присъства на тържествената ежегодна церемония по връчването на националното знаме на България на участниците в експедицията до Антарктида. По думите му това е доказателство за стойността и важността, която отдават българските институции на дейностите по научни изследвания и иновации. Той припомни, че тази година се навършват 30 години от подписването в Мадрид на протокола към Антарктическия договор за опазването околната среда, по-познат като протокол Мадрид, на 4 октомври 1991 г.

По думите му, това е и едно събитие, което за него лично е изключително приятно да присъства, заради сътрудничеството и приятелството, които съществуват между българската и испанската база, намиращи се в съседство, в далечната Антарктида. В приветствието си посланикът на Кралство Испания обърна внимание и на научното сътрудничество между двете страни през годините, припомни за приятелството между ръководителя на българските експедиции проф. Христо Пимпирев и бившия ръководител на испанската база учен и изследовател Хавиер Качо. Той подчерта, че през 2020 г. по предложение на Българския антарктически институт един от островите на Антарктида бе кръстен остров Качо в чест на испанския изследовател. Също така, изследователски трудове на Хавиер Качо са преведени на български език и са представени в Софийския университет заедно с Българския антарктически институт.

Посланик Алехандро Поланко Мата пожела на българската експедиция много успех и техните постижения да допринасят за познанието и за развитието на науката и завърши с фразата на Фритьоф Нансен: „Трудното отнема време. Невъзможното – малко повече“.

11

Г-жа Мария Едилеуза Фонтенеле Реис – извънреден и пълномощен посланик на Федеративна република Бразилия, благодари на президента Радев за поканата да участва в церемонията. Тя поздрави всички членове на експедицията на България до Антарктика и посочи, че Бразилия е една от първите страни, които са установили своя база на Антарктида и през годините с удоволствие помага на българската експедиция във въпросите на логистиката. Тя подчерта, че повече от 20 години Бразилия със своите военно-въздушни сили помага на българските антарктици и са готови в бъдеще да продължат да помагат на нашите експедиции. Г-жа Реис отправи своето признание към българските членове на експедицията, които в такива извънредни обстоятелства са успели да започнат своята 29-та мисия. Самият факт, че експедицията ще започне своята мисия на Антарктика в такива трудни условия, доказва усилията на България и нейния ангажимент към научните изследвания, които се провеждат на този континент. Кризата е показала, че е необходимо да следваме пътя на научните изследвания и иновацията, посочи посланик Реис и пожела успешно пътуване на експедицията и да се завърнат здрави.

12

Алфредо Нестор Атанасоф – извънреден и пълномощен посланик на Република Аржентина, обърна внимание на укрепването на двустранното сътрудничество между България и Аржентина, съвместните изследователски програми, обмяната на информация, опит, подготовката и квалификацията на човешки ресурси. Той отправи своята благодарност към проф. Пимпирев – душа и мотор на българките експедиции, съзидател на антарктическото сътрудничество между България и Аржентина, за неговия безценен принос. Посланик Атанасоф изтъкна, че 29-тата българска експедиция е от особено изключителна важност за България и Аржентина, тъй като тази година се навършват 90 г. от установяването на дипломатическите отношения между двете държави – безкрайно ценна и важна дата. Той също пожела много успехи и много важни моменти в новата мисия.

13

Приветствие към присъстващите отправи и г-жа Ана Мария Рибейро да Силва – извънреден и пълномощен посланик на Португалската република. По думите й събитието подчертава приятелството между нашите страни и подчерта, че за Португалия е чест от няколко години да помага на българските експедиция. Посланикът изтъкна, че въпреки сложните времена, важна е амбицията на полярниците, техните изследвания и доброто взаимодействие между страните по света. Тя пожела много успехи и поцитивни резултати от научните проучвания.

1-1

Снимка: Прессекретариат на президента на Република България