Начало / Новини / Новини и събития / Подписване на споразумение за сътрудничество между Българския антарктически институт и Фондация „Проантартида” на Република Аржентина

   
Подписване на споразумение за сътрудничество между Българския антарктически институт и Фондация „Проантартида” на Република Аржентина

В Софийския университет бе подписано споразумение за сътрудничество между Българския антарктически институт и Фондация „Проантартида” на Република Аржентина.

Българският антарктически институт бе представляван от проф. дн Христо Пимпирев, председател на Управителния съвет, а Фондация „Проантартида” – от нейния председател д-р Мариано Мемоли. Д-р Мемоли като дългогодишен директор на Националната дирекция Антарктида до 2016 г. оказваше неоценима помощ за логистичното обезпечаване на българските полярни експедиции и научното сътрудничество между нашите две приятелски държави.

1

Проф. Мемоли е носител на Почетния знак на Софийския университет със синя лента, както и на почетния знак на МВнР “Златна лаврова клонка”.

6

По време на събитието проф. Пимпирев посочи, че е щастлив да посрещне д-р Мариано Мемоли в Софийския университет и благодари за усилията и помощта, получени от страна на Аржентина. По думите му, споразумение предвижда задълбочаване на сътрудничеството в сферите на науката, логистиката и културата между двете неправителствени организации. „Аржентина е една много приятелска страна, близка до сърцата на всички български антарктици и за нас е винаги празник, когато имаме гости от Аржентина“, посочи проф. Пимпирев и подчерта, че е сигурен е, че споразумението ще бъде от полза и за двете страни, а приятелството ще продължи в бъдеще.

9