Начало / Новини / Новини и събития / Първокурсниците от новата специалност „Комуникационен мениджмънт“ на международна дискусия „Социалните медии: предимство или вреда за демокрацията?”

   
Първокурсниците от новата специалност „Комуникационен мениджмънт“ на международна дискусия  „Социалните медии: предимство или вреда за демокрацията?”

Студентите от новата специалност „Комуникационен мениджмънт“ във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет участваха в международна публична дискусия на тема „Социалните медии: предимство или вреда за демокрацията?”. Форумът, който се проведе на 11 април 2019 г., беше организиран от фондация „Конрад Аденауер“ и Софийския форум за сигурност с партньорството на Гьоте - Институт България.

Ключови изложения направиха Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017 г.), Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Габриела Чех, ръководител "Обществени политики" за Фейсбук, Сашка Цветковска, разследващ журналист (OCCRP/ Investigative Reporting Lab), Матей Лончарич, ръководител на YouTube канала и платформата „Joomboos“, отговорен за видео продукции на вестника „24sata“. Водещ на форума беше проф. Клаудия Нотеле от Университета за приложни науки Магдебург-Стендал.

1

Откриване на форума от Хендрик Зитих, директор на Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“

Дискусията беше излъчвана на живо във Фейсбук. Бяха обсъдени следните теми: ролята на социалните медии в демократичните общества; какви рискове съществуват и как да се справим с тях; каква е отговорността на големите социални платформи като Фейсбук; как да повишим информираността и медийната грамотност на гражданите.

11-1

Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017)

Студентите се включиха активно и в англоезичния дебат върху прожектирания документален филм „Чистачите” (нем. Im Schatten der Netzwelt, англ. The Cleaners, 2018). Филмът е копродукция на Германия и Бразилия и вече е носител на многобройни световни награди. Обект на филма е разследване на невидимото "дигиталното почистване" на неприемливо съдържание, качвано от потребители в социалните мрежи. Интервюирани са наемни бивши и настоящи „чистачи”, които разказват за правилата на скритата страна на цензурата в интернет и за ефекта от нетипичните ангажименти върху психиката им.

Специален гост беше режисьорът на филма Ханс Блок, който разговаря с първокурсниците.

3

Габриела Чех, ръководител "Обществени политики" за Фейсбук, заедно с основните участници в дискусията

Факултетът по журналистика и масова комуникация и Фондация „Конрад Аденауер” имат дългогодишно сътрудничество, работили са по съвместни проекти, които са включвали гостувания на лектори от Германия, а студенти от Факултета са стипендианти на фондацията. Организатор на участието на студентите беше доц. д-р Милена Цветкова от катедра "Комуникация и аудиовизуална продукция".

6

Първокурсниците от специалност „Комуникационен мениджмънт“ при ФЖМК с Ханс Блок, режисьор на документалния филм "Чистачите" (Германия, Бразилия, 2018)