Начало / Новини / Новини и събития / Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г. продължава с изпити по български език и литература, устен изпит по теология и събеседване за специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“

   
Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г. продължава с изпити по български език и литература, устен изпит по теология и събеседване за специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“

В 9.00 часа в зала 224 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по български език и литература. Кандидат-студентите, подали заявление за явяване, са 1397. Председател на изпитната комисия е деканът на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев.

Кандидат-студенти изтеглиха вариант № 3 на теста и темата на есето - „Всеки е толкова нещастен, за колкото се мисли.“ (Сенека). Изтеглена беше и контролна тема: „На света има само две трагедии – едната е да не получиш това, което искаш, а другата – да го получиш.“ (Оскар Уайлд).

1

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова приветства кандидат-студентите в най-стария български университет и пожела спокойна работа, успешно представяне и сбъдване на мечтата да бъдат студенти на Софийския университет.

2

Деканът на Факултета по славянски филологии и председател на изпитната комисия доц. Бойко Пенчев поздрави кандидат-студентите с техния първи ден в Алма матер и изрази увереността си, че това е само началото на един важен етап от техния живот, в който ще търсят знанието и себе си. Всичко започва обаче с един обикновен изпит, който няма да бъде нито първият, нито последният. Той призова кандидатите да запазят спокойствие и да бъдат концентрирани, за да не съжаляват за допуснати грешки.

3

С успешно издържан изпит по български език и литература кандидат-студентите могат да изберат следните специалности:

„Философия”, „Философия” (на английски език), „Психология“, „Социология“, „Публична администрация“, „Културология“, „Библиотечно-информационни науки“, „Публични информационни системи“, „Комуникационен мениджмънт“, „Педагогика“, „Социални дейности“, „Неформално образование“, „Славянска филология“, „Българска филология“, „Балканистика“, „Румънска филология“, „Арменистика и кавказология“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Социална педагогика“, „Специална педагогика“, „Логопедия“, „Физическо възпитание и спорт“.

4

С изпит по български език и литература и с изпит по история на България бъдещите студенти могат да кандидатстват в специалност „Право“.

С изпит по български език и литература и с изпит по английски, френски, немски или испански език може да се кандидатства за специалност „Европеистика“, а с изпит по български език и литература и с изпит по английски, френски, немски, испански, италиански или руски език – в специалност „Регионално развитие и политика“.

5

В 12.00 часа във Факултета по начална и предучилищна педагогика ще започне конкурсният изпит за специалността „Музикални медийни технологии и тонрежисура“. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 20.

Изпитът се провежда под формата на събеседване, на което кандидат-студентите представят портфолио с медийни реализации – аранжименти, звукозаписни проекти, рекламни клипове, ремикси и други. По време на събеседването се дискутира начинът на изработка, концепцията и изпълнението.

В 12.00 ч. е началото и на устния изпит за специалността „Теология“. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 12.