Начало / Новини / Новини и събития / Открита бе изложбата „Разговори“ в Арт галерия на регионална библиотека „Петър Стъпов“ в Търговище

   
Открита бе изложбата „Разговори“ в Арт галерия на регионална библиотека „Петър Стъпов“ в Търговище

Изложба от проекта „АRTефакти“ бе открита на 15 октомври 2019 г. в камерната галерия на регионална библиотека „Петър Стъпов“ в град Търговище. Експозицията „Разговори“ е общата тема, която обединява двамата участващи художници – Васил Вълев и Бисера Вълева, която е ръководител на проект „АRTефакти“.

Проектът се реализира от Катедра „Визуални изкуства“ към Факултета за науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, подкрепен от Фонд научни изследвания, а съорганизатор на художествения форум е регионалната библиотека „Петър Стъпов“ в гр. Търговище.

B_Valeva_Park
B_Valeva_svecheriavane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Събитието беше открито от г-жа Богомила Атанасова – куратор на изложбата и член на екипа на библиотеката, която представи творците на публиката. И двамата художници по различен начин са свързани с града и културните събития в него. Проф. Вълев започва творческия си път като уредник в художествения отдел на Историческия музей в града и успява да го обособи в художествена галерия, а към нея да създаде професионална библиотека със скъпи чуждестранни издания в областта на изкуството. През 1977 г. инициира международен пленер за акварел, който съществува и до днес. Така галерията на града „Никола Маринов“ притежава най-голямата сбирка от произведения с водни техники у нас.

Izlovba_BValeva_VValev

В експозицията „Разговори“ двамата автори се представят с 46 художествени творби. Те биха могли да се обединят от мисълта на Конфуций за пътищата към познанието, които, според него, са: пътят на размишлението, който е най-благороден, най-лекият е пътят на подражанието, а пътят на опита най-горчив. Пластичните „разговори“ са между двамата автори и са нееднозначни през годините, в които се преодоляват подражания. Те са едновременно с публиката, материализиращи различните състояния на размишления и представящи опита през годините на разговорите със самите себе си. Техниката на творбите варира – темпера и акварел, маслени бои и маслен пастел върху платно, сух пастел. Тази визуализция дава възможност за по-детайлно изразяване на живописните и емоционални пластове в работите, на амалгамата от спомени, реалности и житейски натрупвания.

VassilValev_Razgovor

Гости на събитието бяха много почитатели и приятели на двамата художници, техни ученици, местни творци, журналисти и граждани. Те изказаха своето задоволство, че за поредна година присъстват на културно събитие от такъв мащаб. Изложбата в Арт галерията на библиотеката ще продължи до 15 ноември 2019 г.

2
B_Valeva_vatre