Начало / Новини / Новини и събития / Открита бе документалната изложба „Тадеуш Кошчушко. Цената на свободата“

   
Открита бе документалната изложба „Тадеуш Кошчушко. Цената на свободата“

В Южното крило на Ректората бе открита документалната изложба „Тадеуш Кошчушко. Цената на свободата“. Експозицията е организирана от Полския институт в София съвместно с Историческия факултет на Софийския университет. Тя може да бъде разгледана до 10 февруари 2018 г.

Изложбата е организирана във връзка с 200-годишнината от смъртта на националния герой на Полша Тадеуш Кошчушко (1746-1817) и 100-та годишнина от възстановяването на независимостта на Полша. Експозицията е изготвена от Музея за история на Краков и Комитета на Хълма на Кошчушко в Краков и се състои от 24 табла, представящи подробна хронология на дейността на Тадеуш Кошчушко, участието му във войната на САЩ срещу англичаните, командването на въстаническите сили по време на въстанието срещу поредната подялба на Полша от Русия и Прусия, когато става и водач на своя народ. Тя съдържа изказвания на други хора за него – на американски генерали, полски интелектуалци, Джордж Вашингтон), но също така се спира и на външния му вид, приятелствата и познанствата му и дава оценка на делото и заслугите му към полския и американския народ.

1

Експозицията бе открита от декана на Историческия факултет доц. д-р Тодор Попнеделев и от директора на Полския институт Ярослав Годун.

Доц. Попнеделев заяви, че за Историческия факултет на Алма матер е чест да поддържа връзки с Полския институт. Той изрази радостта си, че годината започва с важна изложба и то не само за личност от полската, европейската и американската история, а за личност, която оказва влияние върху съдбата на цяла Европа.

kosciuszko_12

Изложбата с това наименование като че ли кара човек да се замисли дали свободата има цена и от кого тя се плаща. Но безспорно има хора, които търсят свободата и увличат други със себе си. Нашите студенти ежедневно ще минават покрай изложените платна, ден след ден ще възприемат информацията и ще обогатят познанието си за полската история, историята на Европа и САЩ“, добави доц. Попнеделев.

11

Директорът на Полския институт в София Ярослав Годун отбеляза, че и България, и Полша знаят каква е цената на свободата. Той припомни, че президентът на САЩ Томас Джефърсън нарича Тадеуш Кошчушко най-чистия син на свободата и подчерта, че трябва да знаем каква е цената на свободата, да я ценим и да показваме на другите хора, трябва да знаем, че без миналото няма как да строим бъдещето, да знаем какво трябва да направим за страната си, за семействата си, за да могат да живеят и да се развиват в един мирен и спокоен свят.

2

Тадеуш Кошчушко (1746 – 1817) е полски национален герой, участник в извоюването на независимостта на Съединените американски щати и почетен гражданин на Франция от времето на Великата френска революция. Той е сред най-известните поляци както в родината си, така и в света. Животът и делото му съвпадат с една от най-бурните епохи не само в историята на полската държава, но и в историята на Европа и на Северна Америка. Кошчушко взима участие в създаването на САЩ и във Френската революция.

Той е образец на патриот и символ на свободата не само за поляците, а също така се радва на голяма слава както в американската, така и в европейската традиция.

kosciuszko_22