Начало / Новини / Новини и събития / Онлайн курсът „Elements of AI“/„Елементи на изкуствения интелект“ стартира в България

   
Онлайн курсът „Elements of AI“/„Елементи на изкуствения интелект“ стартира в България

Безплатният онлайн курс е създаден от фирмата Reaktor и Университета в Хелзинки във връзка с Финландското председателство на Съвета на ЕС. Курсът е класиран като един от 100-те масови отворени онлайн курсове (МООС) и е оценен на първо място сред MOOC курсовете в света в областта на компютърните науки, пред тези на „Станфорд“, „Харвард“ и MIT. До 2021 г. курсът ще бъде свободно достъпен на всички официални езици на Европейския съюз. Езиковият превод е осигурен от Европейската комисия.

Във времето на дигитална трансформация, в което живеем, всеки гражданин на Европейския съюз трябва да разбира какво представлява изкуствения интелект. Целта на курса е колкото може повече хора, особено тези, които не са специалисти в областта на технологиите, да научат какво е и какво не е изкуственият интелект, как може да се приложи в реалния живот и какви са последиците от внедряването на технологии на изкуствения интелект за хората, компаниите и обществото.

Софийският университет бе поканен за академичен партньор за реализиране на курса в България, а българската компания Sirma AI, изпълняваща дейност като „Ontotext“ – за партньор, отговарящ за комуникацията и реклама. Чрез Факултета по математика и информатика Софийският университет ще предложи курса не само на студенти в Университета и други висши училища, а и на всички, интересуващи се от темата. На първо място се очаква това да са ученици и учители. На всички успешно завършили курса Софийският университет ще издаде свидетелство с 2 ECTS кредита.

Всички, които желаят да се включат в курса, могат да го направят на следната страница в интернет: https://www.elementsofai.com/bg

5

В онлайн представянето на курса „Елементи на изкуствения интелект“ участваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, посланикът на Финландия в България г-жа Кристина Кувая, проф. Мария Нишева от Факултета по математика и информатика, основателят и главен изпълнителен директор на „Ontotext“ Атанас Киряков и проф. Галя Ангелова, директор на Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките. Модератор на събитието бе гл. ас. д-р Владимир Божилов от Катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на Софийския университет.

8

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков посочи, че целта на курса е да покаже, че за всеки човек е важно да разбира от изкуствен интелект и приложението му в различни сфери на живота ни. Това е причината курсът да е с отворен достъп за всички, които се интересуват, а не само за академичната общност. Така повече хора ще се запознаят с нещо толкова актуално в момента. Проф. Герджиков изрази радостта си, че от българската академична среда именно Софийският университет е партньор на инициативата. Той пожела успех на курса и на всички, които имат време, усилия и желания да научат нещо ново.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев отбеляза, че темата за изкуствения интелект е темата, която ще определя бъдещето – разделението на света, къде ще е добавената стойност, ще постави линията между образователните системи и др. По думите му, със сигурност голяма част от професиите в бъдеще ще изискват комплексни и задълбочени умения в сферата на дигиталната креативност и следващите поколения ще живеят в ера на ефективно взаимодействие между хора, изкуствен интелект и алгоритми. Министър Вълчев посочи, че Министерството на образованието и науката е създало облачна инфраструктура, която е основа на персонализирано обучение. Според министър Вълчев, учителят, който няма да бъде заменен като професия в бъдеще, ще трябва да работи с изкуствения интелект и ще е необходимо да има умения в тази област. Той припомни, че обучението по компютърно моделиране е въведено в българските училища още от трети клас и се свързва с програмирането, увеличен е приемът в тези профили в гимназиален етап. От Министерството на образованието и науката са стартирали програмата „Старт за IT кариера“, по която ученици от други профили придобиват квалификация на приложни програмисти, а програмата „Дигитална квалификация“ е насочена към преподавателите, които искат да придобият умения в тази област.

2

Красимир Вълчев отбеляза, че във всички области имаме навлизане на изкуствен интелект и свързване на знания от различни области. Като пример в тази посока той отбеляза скорошното дарение на технологичния гигант ESRI Inc. , който предостави достъп до своя ГИС софтуер на всички български училища.

Министър Красимир Вълчев поздрави всички организатори на събитието и курса и пожела успех на участниците.

Посланикът на Финландия в България г-жа Кристина Кувая отправи своя поздрав, като заяви, че за нея е удоволствие да приветства всички на представянето на безплатния онлайн курс „Елементи на изкуствения интелект“. Тя благодари на Софийския университет и на Хелзинкския университет, на Ontotext и Reaktor за реализирането на курса на български език. „Мисля, че това е отлична възможност за всеки да придобие знания, които ще са му необходими в бъдещето“, каза посланик Кувая и допълни, че за мнозина изкуственият интелект звучи отвлечено неясно, технически и дори безинтересно. Той се разработва някъде в лабораториите на технологичните компании, твърде далеч от нашето ежедневие.

„Но това съвсем не е така. Изкуственият интелект ще има отражение върху живота на всеки индивид подобно на електричеството в края на XIX в., когато Томас Едисън патентова електрическата лампа и така поставя началото на революция, без която напредъкът на човечеството би бил немислим“, каза още посланикът на Финландия в България г-жа Кристина Кувая.

Тя допълни още, че именно поради голямото му значение за обществото всеки от нас трябва да има възможност да научи и разбере какво е изкуствен интелект и как можем да го използваме. Посланик Кувая подчерта, че точно такава е целта на курса „Елементи на изкуствения интелект“ – по достъпен начин да подготви хората за бъдещето. Тя отбеляза, че курсът, който се представя днес, е насочен към всеки.

„Не е необходимо да сте инженер или компютърен специалист. Достатъчно е само да сте любопитни какво се крие зад модерното понятие „изкуствен интелект“, посочи посланик Кувая и допълни, че с новите знания, усвоени от курса, ще станем по-подготвени и критични граждани, работници и предприемачи.

1

В своя поздрав посланик Кувая отбеляза още, че за нея е удоволствие, че България и Финландия си сътрудничат и в тази област. „Във Финландия вярваме, че достъпното и качествено образование и ученето през целия живот, иновациите и информационните технологии са най-добрата основа за изграждане на обществото и развитие на икономиката“, каза г-жа Кувая и допълни, че в България секторът на информационните технологии бележи голям ръст като дял от БВП и откриването на нови работни места. Според нея това е отлична допирна точка между двете страни, които заедно ще работят за популяризирането на изкуствения интелект сред хората.

В края на приветствието си посланик Кувая отбеляза, че тя също не намирала темата за изкуствения интелект за особено интересна и актуална и че се е опасявала от идеята, че машини ще извършват дейности, които преди единствено хората владееха. Постепенно обаче е осъзнала, че греши и затова отправи своя призив заедно да преборим страха от изкуствения интелект и да подходим към него с любопитство, без предразсъдъци, за да разберем как функционира и какво може да постигне човечеството с него.

Посланик Кувая допълни накрая, че повече от 600 000 души са приели предизвикателството и са се записали за курса. Тя благодари и пожела на всички приятни и интересни моменти на днешното събитие.

4

Атанас Киряков, основател и главен изпълнителен директор на Ontotext, отбеляза, че се радва да бъде партньор в представянето на курса за България. Впечатлен е от амбицията и визията на Финландия да направи курс за изкуствен интелект не за тесни специалисти – програмисти и инженери, а за широк кръг хора. Атанас Киряков отбеляза, че има смисъл да учим и разберем как работи изкуствения интелект, за да знаем как да използваме тази технология и обществата, които го правят, са по-успешни. Част от мисията е да разберем потенциалните приложения, но и да „опитомим магията“.

По думите му в рамките на курса всички ще научат, че всеки факт и твърдение е вярно само в определен контекст, необходимо е допълнително усилие и правилно поставяне на въпроса, за да получим правилен отговор. Трябва да знаем как да задаваме въпроси и да получаваме отговори, каза Атанас Киряков. Той изрази радостта си да работи с академичен партньор като Факултета по математика и информатика на Софийския университет и изтъкна, че в България има силна академична общност в областта на изкуствения интелект в лицето на Софийския университет и Института за информационни и комуникационни технологии към БАН, отбеляза успешните магистърски и докторантски програми на Алма матер в тази сфера и организираните конференции по темата и подчерта, че досега не е имало такава програма, насочена към широката публика.

7

Проф. Галя Ангелова, директор на Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките, също отправи своя поздрав и благодари за поканата да каже няколко думи на това събитие. Тя заяви, че за нея курсът „Елементи на изкуствения интелект“ е едно явление на свободен, отворен учебен ресурс в духа на отворената наука, отворените учебни ресурси. По думите й, гаранция за неговото високо качество е всеизвестната експертиза по изкуствения интелект на университета в Хелзинки, където има водещи експертни групи в дисциплината, в много от нейните полета.

Проф. Ангелова заяви, че във Финландия колегите й вече от три години са създали Център за съвършенство на изкуствения интелект и допълни, че това е обединение на интердисциплинарни групи и експерти и имат функциониращо общество по изкуствен интелект. По думите й това обединение, този дух на подпомагане и отвореност е нещо, което би трябвало да ни служи за пример.

Проф. Ангелова подчерта, че курсът е пример за подход, отворен към обществото и то специално за хора, които нямат знания и са неспециалисти дори в областта на информационните технологии. По думите й, примерите са удачно подбрани, изложението следва реални ситуации и премислени обяснения как се прилага изкуственият интелект, за да бъде полезен и каква работа върши. „Считам, че като стил на изложение и насока за неспециалисти е едно много добро въвеждащо учебно пособие“, каза още проф. Ангелова.

Тя отбеляза, че би трябвало да благодарим не само на Университета в Хелзинки и фирмата Reaktor, а и на финландското посолство, на Европейската комисия за цялата тази инициатива и изрази надеждата си тя да продължи със следващи учебни материали. Проф. Ангелова пожела успех на всички, които ще учат по този курс.

Проф. Мария Нишева от Факултета по математика и информатика на Софийския университет направи кратко представяне на курса. Тя заяви, че той е създаден през 2018 г. и е един от т.нар. масови, отворени онлайн курсове. Целта е колкото може повече хора – поне 1% от гражданите на ЕС да усвоят неговото съдържание по увлекателен и достъпен начин на своя роден език, без непременно да бъдат специалисти в областта. Проф. Нишева подчерта, че курсът е широко отворен към хора от всички възрасти.

6

В презентацията си тя посочи и очакваните резултати от успешното завършване на курса. Те са свързани с това обучаемият да може да получи достатъчно добро разбиране за същността на изкуствения интелект, да може да отговори на въпроса дали конкретно явление или конкретен субект е с изкуствен интелект или не е, да може да разбира, да дава оценка на най-значимите последствия върху личния си и върху обществения живот от въвеждането на изкуствения интелект и не на последно място, и отражението на изкуствения интелект и неговите приложения и разширяващо навлизане в живота и бита, върху достоверността и поверителността на данните, с които се сблъскваме, с които работим ежедневно, както и на пазара на труда и други.

Проф. Нишева посочи, че курсът е структуриран в шест отделни раздела и разказа накратко тяхното съдържание.

9

Курсът „Елементи на изкуствения интелект“ е одобрен като избираем за някои от специалностите във Факултета по математика и информатика и други факултети на Софийския университет и ще носи два ECTS кредита на успешно завършилите го. Той ще бъде предложен напълно свободно и на студенти от всички други висши училища в страната, както и на всички интересуващи се от тематиката – ученици, учители, журналисти, служители и т.н. На всички, завършили успешно курса, ще бъде издадено официално свидетелство.

Официалното представяне на курса „Elements of AI“ за България беше излъчвано в страницата на Софийския университет във фейсбук, където може да бъде видян запис от събитието.