Начало / Новини / Новини и събития / Онлайн конференция на тема „Данте – поет на свободата“ с лектор Рафаеле Кампанела

   
Онлайн конференция на тема „Данте – поет на свободата“ с лектор Рафаеле Кампанела

На 19 април 2023 г. специалност „Италианска филология“ от Катедра „Романистика“ във Факултета по класически и нови филологии съвместно с Италианския културен институт организира онлайн конференция на тема „Данте – поет на свободата“ с лектор Рафаеле Кампанела.

Той е виден италиански писател, есеист, лектор, посланик. Сред научните му интереси основният акцент пада върху Данте Алигиери и „Божествена комедия“. С издателство „Едимонд“ издава книгата „Размисли на обикновения човек“ през 2006 г., а през 2011 г. „Данте и Комедията“. През 2014 г. с издателство „Едикампус“ публикува „Данте и неговото време“.

1-Raffaele Campanella

Конференцията бе организирана благодарение на сътрудничеството на специалност „Италианска филология“ с Италианския културен институт и съдействието на неговата директорка – г-жа Мария Маца. Събитието бе специално за студентите от всички випуски на бакалавърската специалност „Италианска филология“ на Факултета по класически и нови филологии, както и за изучаващите италиански като втори чужд език в рамките на факултета. Участниците получиха поздрав и пожелание за ползотворна работа от декана на факултета – проф. д-р Мадлен Данова. На събитието присъства доц. д-р Георги Жечев – ръководител на Катедра „Романистика“. В онлайн конференцията участие взеха и преподаватели от специалността. Гл. ас. д-р Радея Гешева – преподавател по италианска литература – беше модератор. Участие взеха и ас. Евгения Атанасова – титуляр на дисциплини от практическия курс на обучение по италиански език, и Лина Джоя – лектор от Министерство на външните работи и международното сътрудничество на Република Италия, която понастоящем води „Италианските маршрути“, „Език чрез кино“ и „Италиански като чужд език“. Събитието се радва на огромен интерес и сред училища, в които се изучава италиански. В него се включи и преподавателката по италиански език Фернанда Ла Вале в Италианския лицей в Горна баня, заедно със своите ученици.

В края на конференцията се обсъди възможността да се организира поредица от срещи с Рафаеле Кампанела и се отправи официална покана към него, която той с радост прие.