Начало / Новини / Новини и събития / Олга Токарчук беше удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

   
Олга Токарчук беше удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в в Аулата в Ректората полската писателка Олга Токарчук бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по славянски филологии.

Събитието бе открито от декана на Факултета по славянски филологии доц. д-р Бойко Пенчев, който представи накратко Олга Токарчук.

2

Олга Токарчук е полска прозаичка и есеистка, авторка на сценарии, поетеса, психоложка, един от най-известните европейски писатели днес. Родена е на 29 януари 1962 г. в Сулехов, Полша, в учителско семейство. Завършва психология във Варшавския университет, а първата й книга, сборник със стихове, излиза през чудната и важна 1989 г. В следващите години Олга Токарчук издава няколко романа, като големият успех идва с излезлия през 1996 г. „Правек и други времена“. Това е роман за преплитащите се и разминаващи се времена на хора, дървета, ангели и блуждаещи духове.

6

Още по-мозаечна е структурата на следващия роман на Токарчук "Дом дневен, дом нощен", появил се през 1998 г., който достига до краткия списък на Международната литературна награда IМРАС в Дъблин за 2004 г. Доц. Пенчев отбеляза, че това е роман хибрид, изграден от разнородни истории, лични бележки, есеистични наблюдения и фрагменти от сюжети, може би най-личната и "местна" книга на Токарчук, която черпи вдъхновение от района, в който живее - село в Судетската област на границата между Полша и Чехия. В центъра му е зашеметяващата история на средновековната светица Кумернис, жена, която Бог спасява от нежелан брак като й дава мъжко лице.

7

Деканът на Факултета по славянски филологии припомни, че в началото на новия век Олга Токарчук издава два силни сборника с разкази - ,.Музика от много барабани“ (2001 г.) и „Последни истории“ (2004 г.). През 2006 г. се появява романът й „Анна в катакомбите“, с който участва в международния проект ..Митове“, където световно признати автори са поканени, за да предложат своя интерпретация на известен мит. Токарчук избира да преразкаже мита за Инана, шумерската богиня на реколтата и войната, която отива при сестра си, богинята на подземния свят и смъртта. През 2007 г. ще се появи следващият голям роман на Олга Токарчук „Бегуни“, чийто английски превод получава международната награда "Ман Букър" за 2018 г. - най-важната литературна награда за преводна художествена литература във Великобритания. Заглавието на книгата идва от името на древна религиозна секта, която вярвала, че оставането на място прави човека уязвим за атаките на Злото, докато непрекъснатото движение помага за спасението на душата. През 2009 г. се появява романът й „Карай плуга си през костите на мъртвите“ - странен еко-трилър, пренесен на големия екран от Агнешка Холанд през 2017 г.

3

През 2014 г. излиза може би най-амбициозният роман на Олга Токарчук, работеният шест години „Книга на Яков“. В него в пълна степен ще намерим най-силните страни на таланта на Олга Токарчук - разказвачески финес, енциклопедизъм, умение за сетивно завладяващо разгръщане на морални, религиозни и философски проблеми“, каза още доц. Пенчев и обърна внимание, че творбите на Олга Токарчук са превеждани на над 40 езика, което я прави най-превежданата съвременна полска писателка.

12

В словото си той акцентира и върху наградите, които Токарчук е получавала през годините. Носител е двукратно на най-важната полска литературна награда „Нике“, на наградата на Асоциацията на полските издатели, наградата на Фондация „Кошчелски“, наградата ,.Ян Михалски“ и много други. Върхът на признанието идва през 2019 година, когато Олга Токарчук получава Нобеловата награда за литература за 2018 г. Наградата й е присъдена, по думите на Нобеловия комитет, заради повествователното й въображение, което с енциклопедична страст разкрива преминаването на границите като форма на живот.

В България интересът към творчество й започва още в началото на настоящия век. На български са преведени много от творбите й, като преводите дължим най-вече на преводачите Силвия Борисова и Крум Крумов, както и на Георги Кръстев, Христина Симеонова-Митова и Мирка Костова“, каза още доц. Пенчев.

4

Той обърна внимание, че Олга Токарчук е писател с активна гражданска позиция и припомни, че е организатор е на ежегоден международен литературен фестивал в полския град Нова Руда. Използва част от Нобеловата премия, за да основе през 2019 г. фондация на свое име с дейност в областта на литературата и образованието. Сред каузите на Олга Токарчук са правата на жените, екологията, защитата на животните, удържането на паметта за миналото. Тя има рядката дарба, също като някои от героините на нейните романи, да свързва въображаемото и реалното, сънищата и политическите дебати. Внимателна и грижовна към живота във всичките му форми, тя не спира да се грижи за култивирането на чувствителност в атакуваното от търговски и политически маркетинг съзнание на съвременния човек.

5

Олга Токарчук е разказвач, който създава модерни митове. Митове, които са много лични и все пак споделими. Тя използва мита, за да деконструира евтините, агресивни в простотата си идеологически разкази за света и нас самите. В нейните романи и разкази ключова роля играе въображението, позволяващо пресичането на граници и осигуряващо свободата да бъдем нещо повече от това, което обществото и историята ни предлагат като роля“, изтъкна деканът на Факултета по славянски филологии. Той отбеляза, че на едно място в романа „Правек и други времена" се казва: „За да се влезе в света на духа, е нужна карта“. „Олга Токарчук превръща литературата в такава карта, която не толкова насочва, колкото изкушава да поемем към непознатите територии, в които преоткриваме себе си като човешки същества“, каза още доц. Пенчев.

Накрая той заяви, че за Факултета по славянски филологии, в който се преподава полска литература и полски език в специалност „Славянска филология", е изключителна чест, че Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ единодушно реши да удостои е почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет писател с такова значение за литературата и обществено присъствие в Полша, Европа и света.

8

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Мария Стойчева удостои Олга Токарчук със званието „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет.

Своето слово Олга Токарчук започна, като прочете част от все още неиздадено нейно произведение.

Тя отбеляза, че е щастлива и горда, че има възможност да получи такова голямо отличие, каквото е почетният докторат на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя заяви, че не работи в сферата на науката, никога не е изследвала систематично видимите явления в този свят, нито си е служила с емпирични инструменти за опознаване на реалността, а единственият път, когато е направила хипотеза и я е проверила емпирично, е било свързано със защитата на нейната магистратура по психология. Понеже ни учеха, че единствено този начин на опознаване на света и явленията в него, основан на емпиризма, логиката и разума, ще ни опази от фалша и манипулацията, посочи Олга Токарчук и добави, че това със сигурност е така.

9

„Аз обаче страдах от едно заболяване: упорит, хроничен и повтарящ се излишък на въображение, който водеше до постоянно разсейване. С удоволствие посещавах скучните и сложни лекции. На тях изпадах в прекрасно състояние, при което разсейването се превръщаше в неочаквани върволици от асоциации, късчета наратив, картини и – накрая, в идеи. Мисля и досега, че скучната лекция е една от най-вдъхновяващите техники за creative writing“, посочи Олга Токарчук. Според нея умовете на писателите действат съгласно специални правила: те синтезират интензивно всякаква информация, опознават интуитивно и опитват да опишат света както цяло – като мрежа от взаимодействия, в които всяко човешко и нечовешко същество изпълнява своята единствена и неповторима роля: „В това „огностично“, както го наричам, пространство става ясно колко силно сме свързани един с друг по разнообразни начини. Не само чрез най-очевидните връзки като родството или унаследяването, но и чрез най-различни други общности: тези на езиците, културата, пространството, идеите, предпочитанията, вкусовете, интуицията и емоциите. И дори чрез общности, които все още не сме в състояние да назовем“. Олга Токарчук посочи, че във всичко, което пише, непрекъснато се опитва да проследява тези връзки и това й носи огромно удовлетворение.

13

„Напоследък обаче често ми липсват думи, за да назова какво изживявам. Когато оръдията гърмят, думите стават нечуваеми. В лицето на насилието и смъртта въображението изтръпва. Тази липса на думи много ми пречи“, каза Олга Токарчук. По думите й днес дори най-радостният празник се провежда в сянката на войната и ние нямаме право да забравяме това. Олга Токарчук говори за огромното страдание, неконтролираният изблик на омраза, който ескалира пред очите ни и ще формират нашата реалност – независимо как ще завърши тази война. Тя посочи, че всяка вечер, когато си ляга, изпитва благодарност, че има собствено легло и покрив над главата си, но въображението й, на което дължи толкова много, не й позволява да спи спокойно.

„Трябва да преболедуваме тази липса на думи, тя е нашата военна болест, дори да наблюдаваме войната отстрани, така или иначе участваме в нея. Бих искала заедно с думите да си възвърнем и силата, и да почувстваме, че тази война е наша война и че се борим в нея не само за свободата на човека, за чувството на сигурност, за правото на радост и достоен живот. Борим се и за библиотеките, за книгите без цензура, за свободата на словото и за истинската информация. За свободни университети и наука и за свободно въображение“, каза в заключение Олга Токарчук.

Академичното слово на Олга Токарчук можете да видите тук .

15

"Тук съм. В София. В България. Благодаря ви за тази голяма чест да бъда част от академичната общност на Софийския университет. Зная, че тук имам много приятели и което е толкова важно за всеки писател – читатели. Вярвам, че книгите могат да създадат истински ценности – разбиране на другия човек, независимо от коя култура и език тя или той идват. Благодаря ви!", написа Олга Токарчук в почетната книга на Софийския университет.

19

След церемонията десетки почитатели получиха автограф от полската писателка.

Посещението на Олга Токарчук в София е част от събитието „Литературни срещи“, което организира Фондация „Прочети София“ на 10 и 11 юни 2022 г.

Репортаж на телевизия "Алма Матер":