Начало / Новини / Новини и събития / Официално откриване на академичната 2021/2022 учебна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

   
Официално откриване на академичната 2021/2022 учебна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Университетската ботаническа градина – София официално бе открита академичната учебна година на най-старото висше училище в България. Празничният ден продължи с тържествено посрещане на първокурсниците във факултетите на Софийския университет.

По традиция новата академична учебна година започна рано сутринта в Академичния параклис в Богословския факултет, където бе отслужена Божествена Архиерейска Св. Литургия, предстоявана от Варненски и Великопреславски Митрополит Йоан.

33

На академичното тържество ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков поднесе своя поздрав към всички и заяви, че най-старият и най-голям университет в България отваря отново врати след една трудна година. Година, през която въпреки предизвикателствата Алма матер успя да запази постигнатото качество на образованието. Той припомни, че започна изграждането на няколко центъра за върхови постижения и центрове за компетентност, както и че се е повишил броят на научните публикации на преподавателите и изследователите на Алма матер.

1

Ректорът обърна внимание и че броят на научните и културните събития се запази въпреки пандемията, а онлайн-форматът на повечето от тях позволи засилването на международния им характер.

През изминалата година Софийският университет беше обявен за изследователски университет благодарение на това, че има най-много научни публикации сред всички български университети. Благодарни сме за това признание, благодарни сме и на нашите изследователи, които постигат все повече“, каза още проф. Герджиков.

Ректорът изрази надеждата си, че новата академична година ще започне присъствено в повечето факултети и че обстановката няма да се влошава, а ще се подобрява, за да се върнем най-после към нормалната си работа, включваща освен лекции и научни проекти, над хиляда образователни, научни и културни прояви, които Софийският университет организира ежегодно.

2

Както съм казвал и друг път, важно е да не затваряме знанието между стените на Университета, а като нашия патрон Св. Климент Охридски да разпръснем духовността навсякъде и не само да образоваме, а и да възпитаваме в духовност, културни традиции, морални ценности и човечност“, подчерта проф. Герджиков.

3

Обръщайки се към преподавателите и изследователите, той им благодари за постоянните усилия да поддържат високо качество на преподаването и изследванията в тази тежка извънредна ситуация: „Тези усилия ни се отплащат стократно, когато виждаме погледите на студентите в аудиторията да се изпълват с разбиране, младите ни колеги да правят първите си стъпки в лабораторията и докторантите ни да демонстрират уверено постигнатия от тях научен принос“, заяви проф. Герджиков и изрази убедеността си, че през следващите години ще бъдат осигурени още по-добри условия за преподаване и научни изследвания, както и справедливо възнаграждение за неуморния им труд. Той им пожела да останат вечно млади и любознателни, каквито са студентите, когато за първи път прекрачват прага на Университета.

30

В приветственото си слово проф. Анастас Герджиков се обърна и към първокурсниците като изтъкна, че започват следването си в университет, а вероятно и в направление, заемащи първите места в Националната рейтингова система и ги призова да положат усилия, да учат и да развиват способностите си, защото усилията им ще бъдат възнаградени.

Някои от вас ще станат лекари, други учители, журналисти, музиканти, финансисти, юристи, фармацевти, ядрени физици, наши колеги в Университета – няма как да спомена всички възможности за реализация, които Алма матер предлага. Но този голям избор е и затруднение. Избирайки специалност, а след това и професия, не се изкушавайте от това, което е най-лесно, най-достъпно или носи най-висок доход. Изберете професията, която наистина ви привлича и ви носи радост, защото папа Франциск веднъж беше казал, че това да не обичаш професията си и да ходиш всеки ден на работа без желание, разяжда душата“, каза още ректорът на Алма матер.

27

Той им пожела да постигнат върхове, които да направят техните учители горди и щастливи, а икономиката и обществото – проспериращи и благоденстващи.

На България са нужни трудолюбиви и успешни хора, които нямат време да мразят и да завиждат на другите, защото са заети да градят заедно бъдещето на своите деца.

Пожелавам на цялата академична общност една здрава, спокойна и успешна година!“, каза накрая проф. Анастас Герджиков и обяви академичната 2021/2022 година за открита.

Цялото слово на проф. дфн Анастас Герджиков можете да видите тук .

4

Министърът на образованието и науката чл.-кор. проф. Николай Денков посочи, че започва една година, която отново ще бъде белязана от пандемията, но изрази увереността си, че Софийският университет ще покаже и ще бъде пример за това как може да се постигат в тези трудни условия основните мисии на висшите училища – образователна, научна и културна. „Има една криза, от която Софийския университет досега беше предпазен. Това е кризата, предизвикана от морето от дезинформация, в която истината и доверието често се загубваха“, каза проф. Денков. Той изрази надеждата си и пожела на академичната общност да бъде пример в това отношение и да покаже как могат да се обсъждат спорни гледни точки, как може да се търси истината при сблъсък на различни мнения. „Това е изключително важно, за да не предизвикаме нови разломни линии и в университета, и в обществото, които след това ще ни пречат в развитието“, подчерта министърът. В заключение проф. Денков призова студентите да вземат най-доброто от своите преподаватели, но да го пречупят през призмата на своето критично мислене.

25

Председателят на Студентския съвет на Софийския университет Антонио Стоичков също отправи своя поздрав към първокурсниците и им пожела годините, които ще прекарат в Университета, да бъдат едни от най-ползотворните за тях. Той ги увери, че тук ще получат много повече от нужната академична подготовка в избраната от тях сфера. Ще придобият навика да си поставят високи научни или обществено значими цели.

28

Предстои ви не само да прекрачите прага на Университета, а да се присъедините към една общност, крепяща се на дългогодишни традиции, издържала теста на времето благодарение на нейната екипност и единство“, каза още Антонио Стоичков. Той увери най-младите си колеги, че преподавателите, които ще ги поведат по пътя на знанието, са едни от водещите учени, много от тях – на световно ниво. „Те са тук, за да ви предадат натрупаните от тях знания и опит. Вашата мисия трябва да е да се възползвате от това и да не изпускате нито момент“, каза още председателят на Студентския съвет и допълни, че в следващите дни им предстои да се опознаят със своите колеги, и ги призова да използват всеки миг, за да разберат всичко за тях, защото така ще открият своите приятели и съмишленици, с които ще са заедно и в бъдеще.

Следващите години ще срещнете много трудности. Не позволявайте нито една от тях да ви спре или дори да ви забави, а продължавайте стремглаво напред, докато не достигнете целите си“, каза накрая Антонио Стоичков и призова студентите, ако се нуждаят от помощ, да не забравят колегите до тях, защото Софийският университет е общност на традиции, екипност и единство.

11

В рамките на церемонията ректорът проф. дфн Анастас Герджиков и министър Николай Денков връчиха студентските книжки на първокурсниците, лауреати от националните олимпиади по информатика и информационни технологии .

16

Церемонията приключи с изпълнение на Университетския състав за старинна музика.

31

На 1 октомври от 14.00 часа в аудитория 272 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 47-и път бе дадено началото на новата учебна година във Факултета по журналистика и масова комуникация. В обръщението си към първокурсниците от специалностите „Журналистика“, „Връзки с обществеността“, „Книгоиздаване“ и „Комуникационен мениджмънт“ деканът на факултета проф. д-р Веселина Вълканова говори за възможностите за лично и професионално израстване пред новите студенти, за необходимостта от смелост и упоритост в следването на призванието им, за трудностите и предизвикателствата пред сферата на медиите и комуникациите в нашата сложна епоха. Тя им пожела успешно пътуване и попътен вятър през най-хубавите години, които им предстоят.

1-1

Приветствия поднесоха и представителката на Факултетния студентски съвет Ива Иванова и новоприетият студент Петър Желев. Бяха представени преподавателите, курсовите ръководители и служителите, с които ще бъдат първите им срещи във факултета. Освен студентските си книжки, първокурсниците получиха и комплекти учебни вестници, списания и книги, създадени от техните по-големи колеги.

2-2

Академичната общност на Физическия факултет на Софийския университет също приветства първокурсниците за новата 2021/2022 академична учебна година. Над 150 студенти и голяма част от преподавателите се включиха в събитието, което се състоя в най-голямата аудитория във факултета и беше излъчвано дистанционно в съседна аудитория, също с голям капацитет.

4-4

Началото бе поставено с акустично изпълнение в съпровод на китара на рок музиканта Тони Чембъра (Антон Маринов), фронтмен на група „Монолит“. Приветствия към студентите отправиха деканът на Физическия факултет проф. дфзн Георги Райновски и проф. дфзн Иван Лалов, дългогодишен декан на факултета и ректор на Софийския университет в периода 1993-1999 г. Информационно представяне на електронните ресурсите на факултета направи проф. дфн Асен Пашов. Новият факултативен блок по корейски език и култура за студенти от Физическия факултет бе представен от доц. Ирина Сотирова. Христо Тончев и Катерина Костова, представители на факултета в Студентския съвет на Университета, запознаха с инициативите на Факултетния студентски съвет, насочени към студентите. Един от най-младите и активни преподаватели от факултета, ас. Стоил Иванов, запозна първокурсниците с важното значение на новата интернет страница и даде положителни примери за реализация на възпитаниците на Физическия факултет.

3-3

След официалната част всички студенти се срещнаха със своите групови отговорници и ментори и с представители на съответните катедри. Събитието протече при пълно спазване на всички противоепидемични мерки.

Официалното откриване на академичната година за всички студенти, преподаватели, служители, приятели и партньори на Стопанския факултет се проведе на живо във фейсбук страницата на факултета.

5-5

В празничното тържество участваха деканът на факултета доц. д-р Атанас Георгиев, доц. д-р Боряна Богданова – зам.-декан и директор на Кариерния център в Стопанския факултет, г-н Пол Снайт, директор, Treasury Operations, Световната банка (Вашингтон, САЩ), г-н Тим Мескън, Executive Vice President and Chief EMEA Officer, AACSB International, Цветанка Минчева – главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, Михаил Петров – Главен изпълнителен директор на Schwarz IT България, Теодор Маринов – Генерален директор „Корпоративно банкиране“ и член на УС на ОББ, гл. ас. д-р Божидар Недев – зам.-председател на Алумни клуб на Стопанския факултет, Илия Дечков – Президент на Бизнес клуб.

6-6

Деканът доц. Атанас Георгиев приветства присъединяването на 200 бакалаври и над 400 магистри към академичната общност на Стопанския факултет и им благодари, че са потърсили светлината на познанието именно в храма на българското висше образование – Алма Матер. „И искам да ви уверя, че за нас да бъдем преподаватели е не просто работа, а призвание и привилегия – да бъдеш Учител, Преподавател, не е просто „работа“, която можеш „да замениш“ или „да надградиш“ с някоя друга“, каза доц. Георгиев. Той поздрави новите студенти за избора им и изрази увереността си, че през следващите години ще се убедят в това, че Стопанският факултет винаги е бил и ще продължава да бъде иноватор, пряко свързан с пулса на бизнеса, генериращ значима научна продукция и търсещ непрекъснато съвършенството икономически факултет.

След официалното откриване започна запознаване с преподавателите и колегите и връчването на студентските книжки на бакалаврите първокурсници в сградата на Стопанския факултет. За шеста поредна година първокурсниците на факултета имаха възможност да се включат и в Welcome Week - поредица от събития, улесняващи адаптирането им към академичния живот и успешния старт на обучението в университета. Повече за Welcome Week можете да прочетете тук.

2

В същия ден в Аулата на Софийския университет бе открита и учебната година за Историческия факултет. Присъстващите бяха поздравени от декана на факултета доц. Мира Маркова, която посочи, че свободата осмисля човешкия живот – свободата на мисълта, на избора на човешката воля. По думите й свободата е отговорност към себе си и към обществото. Доц. Маркова посочи, че прекрачвайки прага на Софийския университет, студентите ще научат много факти, събития и процеси, но това, което се надява да „попият“ в Историческия факултет, е усещането за свободата. Доц. Маркова пожела на добър час на всички студенти и на своите колеги.

3

Ректорът проф. дфн Анастас Герджиков изрази радостта си за поредна година да види жадните за знание погледи и любопитството смесено с малко страх от това, което ги очаква в университета. „Мисля, че ще бъдете доволни, че университетът е място, от което можете да извлечете много полза, да научите много, да усвоите нови знания и умения и да станете пораснали възрастни, зрели хора и граждани“, каза проф. Герджиков. Пожела им всичко това и ги насърчи след това да изберат професията, която най-много ги влече, за да бъдат щастливи цял живот докато работят. С тези думи проф. Анастас Герджиков обяви учебната 2021-2022 г. в Историческия факултет на Алма матер за открита.

Студентите бяха поздравени и от председателя на факултетния студентски съвет Иван Танев.

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":