Начало / Новини / Новини и събития / Национални четения по руска литература се проведоха в Софийския университет

   
Национални четения по руска литература се проведоха в Софийския университет

В Софийския университет се проведоха националните четения по руска литература, посветени на 75-годишнината на проф. дфн Петко Троев, известен литературовед и дългогодишен преподавател по руска класическа литература в Университета. Събитието бе организирано от Факултета по славянски филологии.

Националните четения по руска литература бяха открити от проф. Ангелина Вачева, ръководител на Катедра „Руска литература“, която приветства присъстващите колеги от цялата страна.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова също поздрави присъстващите от свое име и от името на ректора на Университета проф. Анастас Герджиков. В приветствието си тя отбеляза, че проф. Троев е посветил не просто години от живота си, а живота си, посветил е усилия и трудни дни и много текстове, написани в тези зали и библиотеки. Редица са абсолвентите на Алма матер, които са слушали лекциите му. „Дълбок поклон и дълбока благодарност от цялата академична колегия на Софийския университет и най-добри пожелания за следващи срещи и следващи книги“ – добави още проф. Божанкова и благодари на катедрата за организирането на събитието и пожела успех на конференцията.

1

Проф. Петя Осенова, заместник-декан на Факултета по славянски филологии поднесе поздрав от името на деканското ръководство на факултета. Тя сподели, че е имала удоволствието и щастието проф. Троев да бъде неин преподавател по руска класическа литература. Проф. Осенова поздрави проф. Троев и му пожела още дълги години да бъде част от научния ни живот. По думите й, руската класическа литература винаги е модерна литература. Заместник-деканът отбеляза още, че Катедрата по руска литература е една от най-активните във Факултета по славянски филологии. „Форумът е място за споделено знание и нека да отнесете с вас хубави идеи, да продължите и след конференцията да дискутирате различни проблеми“ каза още проф. Осенова и пожела ползотворна работа.

2

По време на официалното откриване на форума бяха поднесени приветствия от колеги и представители на други университети.

Проф. Троев благодари на колегите си и заяви, че според него смисълът на събитието е в много интересната и сериозна научна програма на литературните четения и в докладите, посветени на различни теми. „Радвам се, че съм една от причините тук, в Аулата на Софийския университет, да бъде събрано почти цялото най-силно и най-активно и бих казал, най-талантливото ядро на съвременната българска литературоведска русистика“ каза той. Проф. Троев изрази признателността си на деканското ръководство на Факултета по славянски филологии на колегите си от Катедрата по руска литература за този ден на академично внимание и отношение, както и на колегите си от Шуменския, Пловдивския, Великотърновския, Югозападния университет, от Института за литература към БАН, с повечето от които го свързва дълголетно колегиално приятелство и сътрудничество.

3

Проф. Троев изрази увереността си, че научният форум ще потвърди отличната изследователска кондиция и високото равнище на българската литературоведска русистика. Мислеща, търсеща, креативна, провокативна, откривателска по дух и амбиции. Юбилярът пожела успешно представяне на всички участници в Националните литературни четения по руска литература.

По време на научния форум се чуха доклади за Русия в две руско-френски кореспонденции от 60-70-те години на XVIII век; Рецепция на повестта „Нос“ на Гогол, Порфирий Петрович в персонажната система на романа „Престъпление и наказание“, Потомка” на Елисавета Багряна в руски преводи и много други.