Начало / Новини / Новини и събития / Международна научна конференция "Литературната периферия: памет и употреби"

   
Международна научна конференция "Литературната периферия: памет и употреби"

В Конферентната зала в Ректората се провежда международната научна конференция „Литературната периферия: памет и употреби“. Двудневният научен форум се организира от Факултета по славянски филологии на Софийския университет.

Доц. Ноеми Стоичкова поздрави участниците в конференцията и не скри вълнението си, че има около 50 заявки за участие не само от страната, но и от чужбина. Тя благодари за проявения интерес.

1

Литературната периферия, мислена от екипа ни в началото доста тясно, и конкретно – като жанрове, автори, творби, се оказва днес център и на едно събитие, което по тъжен повод, не може да остане в периферията. Става дума за проф. Никола Георгиев. Фактът, че той пожела да участва в конференцията с репликиращ доклад „Без център и периферия“ за нас беше чест и радост. Сега остава вярата, че диалогът с големия учител ще се състои и когато той не е вече тук“, каза доц. Стоичкова и заедно с колегите й почетоха паметта на проф. Георгиев с едноминутно мълчание.

Деканът на Факултета по славянски филологии доц. д-р Бойко Пенчев откри конференцията, като заяви, че темата й „Литературната периферия: памет и употреби“ му е много близка. Той поздрави и благодари на инициаторите и организаторите на форума – доц. Ноеми Стоичкова, гл. ас. Надежда Стоянова и д-р Владимир Игнатов.

В приветствието си Доц. Пенчев акцентира върху промените в литературознанието от началото на 90-те години, припомни колко важно е превръщането на маргиналното, на периферното, на онова, което е изтикано в ъгъла от историята, в изследователски предмет.

2

Разбира се, проф. Никола Георгиев, учител на всички нас, беше вероятно първият, който даде много сериозен интелектуален тласък в тази посока. Всички познаваме неговите късни, но много продуктивни текстове“, каза деканът на Факултета по славянски филологии и припомни още, че в началото на 90-те „Литературен вестник“ се превръща в място, където маргиналното получава шанс за нов живот, както и рубриката на покойния Владимир Трендафилов.

По мнението на доц. Пенчев, интересът към забравеното, маргиналното, е била реакция към една от най-неприятните страни на господстващата идеология. А именно надменната арогантност, с която се гледаше на „загубилите битката с историята“, онези, които се оказали не на правилната линия. „Според мен интересът към маргиналното беше важен интелектуален и морален жест в посока на реабилитиране на онези, които по някаква причина са били заобиколени от така наречената история“, каза още доц. Пенчев.

3

Той заяви, че тези 30 години ни позволяват вече да говорим за българска маргиналистика и изрази увереността си, че по време на конференцията ще се добавят много нови нюанси, ще се разкрият продуктивни посоки за бъдещи изследвания. „Предстои едно много интензивно и богато общуване, в което ще отдадем дълг и на маргиналното, и на себе си“, каза накрая доц. Пенчев и пожела успех на форума, интересни доклади и стимулиращ диалог.

Научният форум продължи с четене на фрагмент от непубликуван текст на проф. Георгиев по тема най-общо назована „Великани, лилипути, литератури“, която го е занимавала доста дълго и в различни посоки.

4

Конференцията продължава с представяне на доклади в тематичните секции. Тя се провежда в рамките на проект към НИС на Софийския университет „Текстове от маргиналията: памет и употреби“ (№ 80-10-9 oт 09.04.2019).

Програма