Начало / Новини / Новини и събития / Международна конференция на тема "Поп-културата и младежта в Япония и България"

   
Международна конференция на тема "Поп-културата и младежта в Япония и България"

Софийският университет бе домакин на международна конференция, посветена на поп-културата и младежта в Япония и България. Организатор на научния форум бе Катедра "Японистика" във Факултета по класически и нови филологии на Алма матер с подкрепата на Японската Фондация и под патронажа на Посолството на Япония.

Конференцията бе открита в Аулата на Ректората от главен асистент д-р Стела Живкова, която приветства присъстващите и изрази надеждата си, че форумът ще предостави възможност да се проведат интересни дискусии на сериозни теми и отбеляза, че темите, засягащи младите хора, са пъстри и обсъжданията им са повод за нови запознанства.

1

Ръководителят на Катедра „Японистика“ доц. д-р Гергана Петкова също поздрави участниците в конференцията и присъстващите гости. Тя посочи, че форумът започва на 11 март - дата, която за всички, които съпреживяват Япония, е изключително важна, защото от Япония се учи много, най-вече силата да живееш.

2

Доц. Петкова изрази убедеността си, че представянето на японската поп-култура и българската й интерпретация е изключително интересна тематика. Тя благодари на гл. ас. Стела Живкова за идеята и организирането на конференцията, в която на първо място са поставени интересите на младите хора.

3

Участниците и гостите на научния форум бяха поздравени и от г-н Ясуюки Ебата, съветник в Посолството на Япония в България, който се фокусира върху темата за връзката между дипломация и популярна култура.

4

Като гост-лектори на конференцията участваха проф. Нобухиро Ито от Университета Осака и проф. Йонгсу Ан, Университета Ибараки, Япония.

В рамките на двудневния форум лекции изнесоха проф. Нако Стефанов, доц. Гергана Петкова, ас. Цветомира Иванова от Софийския университет и д-р Марко Божович от Университета в Белград, Сърбия, както и много възпитаници на Алма матер, НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и др. Студенти 4-ти курс на специалност "Японистика" дебютираха с групови презентации на актуални теми, свързани с популярната култура на Япония като видео игри, стрийт фешън, идол-групи в поп-музиката и японските комикси-манга.

5

Чрез провеждане на паралели и сравнителен анализ бяха демонстрирани тенденции в съвременното общество на Япония и България. Бе дефинирана и ролята на поп-културата в него.

7

Основната цел на конференцията бе да се установи социалната позиция на младите хора, общественото настроение спрямо различни младежки групи и влиянието, което поп-културата оказва при неговото формиране. Чрез дискусии бе потърсена ясна визия за връзката между политика, общество и популярна култура, както и тяхната комплексна роля като социално-определящ, влияещ на младежта фактор.