Начало / Новини / Новини и събития / Международна конференция „Китай и светът: език, култура и политика”

   
Международна конференция „Китай и светът: език, култура и политика”

Алма матер е домакин на международната конференция „Китай и светът: език, култура и политика”, организирана от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Сианския Дзяотунгско-Ливърпулски университет, Суджоу, Китай по повод на 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай.

Събитието бе открито в Аулата в Ректората от проф. д-р Александър Алексиев от катедра „Китаистика“ към Факултета по класически и нови филологии, който благодари на участниците в научния форум и водещите лектори.

3

Заместник-ректорът на Алма матер проф. Мария Стойчева поздрави всички присъстващи в Аулата на Софийския университет и представи Алма матер като най-стария и най-престижния образователен и научно-изследователски център в страната със 130-годишна история. Тя изтъкна още, че като член на Европейския съюз, България има важна роля в отношенията между Китай и Съюза. В изказването си проф. Стойчева засегна и темата за доброто сътрудничество между Софийския университет и редица китайски университети. Заместник-ректорът поздрави всички, пожела успех на конференцията, на обмена на идеи, научни изследвания и призова участниците да продължат да си сътрудничат в бъдеще.

2

Проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет в периода 2007-2015 г. приветства всички с добре дошли и посочи, че преподаването на китайски език, история и култура в Университета преминава през различни етапи в своето развитие. Той говори за връзките на Алма матер с различни китайски институции, както и за обмена на преподаватели и студенти между двете държави. Проф. Илчев посочи, че китаистиката винаги е била много популярна в България и пожела на всички студенти в специалността успех в живота и здраве.

4

Деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова отбеляза, че е щастлива да присъства на такава впечатляваща конференция и изрази увереността си, че всички ще си тръгнат от Софийския университет, обогатени от това, което ще чуят и ще дискутират с колегите си. Проф. Данова посочи, че зад подобни мащабни събития има много усилия от страна на организаторите и отправи искрената си благодарност към тях. „Чест е за Факултета по класически и нови филологии и Софийския университет да бъдат домакини на този научен форум“, отбеляза проф. Данова и пожела успех, да се насладят на престоя си в София и да имат плодотворни дискусии.

5

Главни докладчици на научния форум са д-р Пол Г. Клифърд – нерезидентен старши научен сътрудник в Училището по управление "Дж. Ф. Кенеди" към университета "Харвард" и автор на книгата The China Paradox – At the Front Line of Economic Transformation.) и проф. д-р Ричард Т. Грифитс – Почетен професор по международни изследвания в Лайденския университет и научен сътрудник в Международния институт за азиатски изследвания. Author of ‘Revitalising the Silk Road. China’s Belt and Road initiative in context’ (2017) and ‘The New Silk Road: Challenge and Response’ (2019).

6

България е втората страна в света, която признава Китайската народна република само ден след голямата церемония по провъзгласяването ѝ на 1 октомври 1949 г., на площад Тянанмън в Пекин. През следващите дни само няколко страни по света - Румъния, Унгария, Чехословакия и Полша - всички от Източния блок, последваха примера им. Настоящият форум предоставя отлична възможност за учени и студенти от всички тези страни да обменят ценна информация и опит по широк кръг от теми за развитието на Китай от гледна точка на последните седем десетилетия.

Конференцията, организирана от катедрите по синология на Софийския университет и Сианския Дзяотунгско-Ливърпулски университет (XJTLU) в Китай, събира водещи европейски и източноазиатски учени, като ги предизвиква да се ангажират с важната тема за нарастващата роля на Китай в Централна и Източна Европа и по-специално на Балканите, като съставна част от Европейския съюз. Целта на форума е да събере специалисти, които да могат да обсъдят своите ценни наблюдения, изводи, мисли и идеи, които после може да бъдат събрани, обобщени и представени на широката академична общественост.

Конференцията обхваща доклади в следните теми: традиция и нови тенденции в китайската лингвистика; традиция и нови тенденции в преводаческите изследвания: аудио-видео превод; изследване на китайската литература: проблеми на литературния превод; идеалният китайски учебник - от начинаещи до напреднали; значение на китайския език и култура при преподаването на студенти по синология на университетско ниво; китайската култура през 21 век - традиция и съвременност; китайско изкуство - минало и настояще; китайските религии и техният диалог със съвременния свят; китайската социална и културна психология през 21 век; социални промени в Китай; местно управление в Китай; Китай и въпросите, свързани с пола; инициативата Пояс и Път и Балканският Път на коприната; отношения между Китай и държавите от Европа, Азиатско-тихоокеанския регион и Индо-тихоокеанския регион; Китай и светът през 20-ти и 21-ви век - между конфликта и съвместното съществуване (Как светът е повлиял на вътрешното развитие на Китай и как Китай влияе върху развитието на света през последните 70 години).