Начало / Новини / Новини и събития / Международен ден на арабския език и юбилей на Катедрата по арабистика и семитология

   
Международен ден на арабския език и юбилей на Катедрата по арабистика и семитология

На 18 декември 2020 г., обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на арабския език, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе тържествено отбелязана 20-годишнината от институционализирането на основаната през 1974 г. специалност „Арабистика“ в самостоятелна Катедра по арабистика и семитология към Факултета по класически и нови филологии.

През настоящата година в условията на пандемия този двоен празник се чества със студентската инициатива „18 дни до 18 декември“ – онлайн поредица, в рамките на която студенти от бакалавърската и магистърската програми в специалността публикуваха на страницата на Катедрата по арабистика и семитология в социалната мрежа свои материали в няколко рубрики: представяне на арабски страни, преводи на стихове и песни, рецитация на поезия, дебати.

Академичното тържество бе открито от ръководителя на Катедрата проф. д-р Симеон Евстатиев, след което деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова поднесе приветствие към студентите и преподавателите арабисти. Проф. Данова подчерта, че двадесет години не са много, но доколкото тази Катедра развива една специалност, която се изучава вече пето десетилетие, тя винаги е имала чувството за нейното много по-отдавнашно институционализиране като катедра във Факултета по класически и нови филологии, за което допринася високото качество както на нейната научноизследователска, така и на учебната ѝ дейност. Като пожела успехи на Катедрата, проф. Данова поздрави специално и студентите, участвали в инициативата „18 дни до 18 декември“.

Поздравителен адрес към Катедрата бе отправен и от доц. д-р Даниел Вачков, Директор на Института за исторически изследвания при БАН, в който бе откроено, че „разширяването на научноизследователските полета и яркото присъствие в световното научно пространство на арабистите и ислямоведите са едни от най-ценните приноси на учените от Катедрата за развитието на съвременна България“. Проф. Евстатиев подчерта, че интердисциплинарността, характерна за работата на Катедрата, я прави международно разпознаваем център на арабистиката и ислямознанието не само в България, но и в Югоизточна Европа.

Студентите, отличили се с участието си в проекта „18 дни до 18 декември“, бяха наградени с двуезична грамота на български и арабски езици от ръководителя на Катедрата и декана на Факултета по класически и нови филологии. В онлайн церемонията взе участие и координаторът на студентската инициатива Мартина Друмева от IV курс на бакалавърската програма. От името на наградените студенти тя благодари на Катедрата за подкрепата, като сподели, че проектът е дал възможност на студентите въпреки пандемията да популяризират пред по-широка аудитория част от онова, което ги мотивира да учат и да се развиват в специалност „Арабистика“ на Софийския университет.

Академичната церемония, проведена в Zoom, може да бъде гледана на адрес:

https://fb.watch/2vjJxw92ix

UN_Arabic_Language_Day