Начало / Новини / Новини и събития / Лятна школа и работна среща по проект EXTREME: „Научни изследвания и иновации в науката за колоиди и междуфазови граници”

   
Лятна школа и работна среща по проект EXTREME: „Научни изследвания и иновации в науката за колоиди и междуфазови граници”

Лятна школа и работна среща по проекта EXTREME се проведоха в курорта „Св. Св. Константин и Елена“, Варна, България. Проектът се финансира от Министерството на образованието и науката на Република България в рамките на Националната програма „Европейски научни мрежи“ и се координира от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

От 9 до 11 юли 2022 г. се проведе Третото лятно училище на тема: Advances in Colloid and Interface Science. В него взеха участие млади учени от трите партньорски организации в проекта - Университета в Барселона, Испания, ETH-Zurich, Швейцария и Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, България.

1-1

Лектори на школата бяха проф. Константин Нейман, Университет в Барселона, Испания, д-р Алесандро Лауриа, ETH-Цюрих, Швейцария, проф. Петър Петров, Институт по полимери, БАН, България, проф. Албена Ледерер, Лайбниц Институт за полимерни изследвания, Дрезден, Германия и други. Програмата на лятното училище може да бъде намерена на уеб страницата на проекта.

2-2

От 11 до 14 юли 2022 г. се проведе и втората работна среща по проекта EXTREME на тема: „Научни изследвания и иновации в науката за колоиди и междуфазови граници”. Пленарни лекции бяха изнесени от проф. Лусио Иса, Департамент по материали, ETH Цюрих, Швейцария, проф. Раимундо Гаргайо, Факултет по химия на Университета в Барселона, Испания и проф. Хавиер Барил, Факултет по фармация, Университет в Барселона, Испания.

3-3

В работната среща взеха участие млади и утвърдени учени от трите партньорски организации в проекта - Софийския университет „Св. Климент Охридски”, ETH Цюрих, Швейцария и Университета в Барселона, Испания. В рамките на работната среща се проведе и заседание на Комитета за управление на проекта. Повече информация за проекта може да бъде намерена на неговата уеб страница.

4-4