Начало / Новини / Новини и събития / Лекции на доц. д-р Жозе де Соуза Тейшейра от Университета на Миньо, Португалия, по покана на Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания

   
Лекции на доц. д-р Жозе де Соуза Тейшейра от Университета на Миньо, Португалия, по покана на Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания

По покана на Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания на 21 и 24 април 2023 г. доц. д-р Жозе де Соуза Тейшейра, преподавател и учен от Факултета по хуманитарни науки, изкуства и литература на Университета на Миньо, Португалия, изнесе цикъл лекции, посветени на основните понятия на когнитивната лингвистика, португалската езикова политика и мястото на фразеологията в рекламния дискурс.

На лекциите присъстваха студенти и преподаватели от специалност „Португалска филология“ при Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Те се проведоха в зала 533, 1 бл. Кампус „Изток“.

Инициативата се осъществява в рамките на академичния обмен по програма “Еразъм+“ и в продължение на активното дългогодишно партньорство между португалистите от Софийския университет и Университета на Миньо.

Лекционният цикъл на доц. Жозе де Соуза Тейшейра е част от програмата на традиционните Дни на лузофонията в Софийския университет, които се организират ежегодно от специалност „Португалска филология“. Той се съчетава и с важна дата от съвременната португалска история - 25 април, Революцията на карамфилите, която поставя началото на демократичното развитие на страната след 1974 г.