Начало / Новини / Новини и събития / Кръгла маса на тема: „Римските договори: Eвропейският съюз е 60-годишен. Твърде млад ли е или твърде стар?“

   
Кръгла маса на тема: „Римските договори: Eвропейският съюз е 60-годишен. Твърде млад ли е или твърде стар?“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на кръгла маса на тема: „Римските договори: Eвропейският съюз е 60-годишен. Твърде млад ли е или твърде стар?“ (The Treaties of Rome: the EU is 60-years-old. Is it too young or too old?). Събитието бе организирано от посолството на Италия и Италианския културен институт по повод честването на 60-годишнината от подписването на Римските договори.

На събитието в Аулата на Университета присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, вицепремиерът на България Деница Златева, посланикът на Италия у нас Стефано Балди, посланици и представители на дипломатическия корпус на страни-членки на Европейския съюз у нас, посланиците на Мароко, Ливан, Азербайджан, Египет, Турция, представители на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи, преподаватели и студенти.

3

Модератор на събитието бе посланикът на Италия у нас Стефано Балди. В кръглата маса взеха участие Раймондо Кальяно де Азеведо от Факултета по икономика към Университета "Ла Сапиенца", Рим, Соломон Паси, основател и президент на Атлантическия клуб в България, бивш министър на външните работи на България, Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, проф. Ингрид Шикова, преподавател в специалност „Европеистика“ в Софийския университет.

1-a

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков отбеляза, че за Университета е чест да бъде домакин на подобно събитие и припомни, че днес Съюзът се е развил в политическа и икономическа структура на 28 страни-членки, които имат за цел опазването на мира, осигурявайки просперитет и опирайки се на общите ценности като свобода, солидарност и човешки права. Проф. Герджиков подчерта, че предизвикателствата, пред които е изправен Европейският съюз днес, налагат нуждата от общи политически и интелектуални усилия, за да бъде намерено оптималното решение, което да убеди европейците да продължат заедно напред, преодолявайки трудностите и постигайки дори още по-интегрирана Европа. Тази годишнина трябва да е възможност за очертаване на нов път за Европа, подчерта ректорът и добави, че именно младите хора и образователните институции трябва да играят голяма роля за бъдещето на Европа, внасяйки нови идеи и енергия за реформирането на Съюза, за да може той да отговори на очакванията на европейците.

2

След края на Втората световна война, на 27 март 1957 г. шест европейски държави – Белгия, Франция, Италия, Германия, Люксембург и Холандия подписват Римските договори. Чрез тях, търсейки път към създаване на общ пазар и постепенно сближаване на стопанската политика на държавите-членки, се полагат основите за по-сигурен, по-стабилен и процъфтяващ континент.

В последните години Европейският съюз се изправя пред различни проблеми. Трябва ли сегашната ситуация и динамиката да бъдат разглеждани като знаци на остаряване или те показват пътя за бъдещото развитие? Целта на организаторите е чрез кръглата маса да се внесе яснота върху някои аспекти от първите шест десетилетия на интеграция, търсейки възможни пътища за по-нататъшно развитие на Европейския съюз.