Начало / Новини / Новини и събития / Конференция по повод 65-годишнината на проф. д-р Тотко Стоянов

   
Конференция по повод 65-годишнината на проф. д-р Тотко Стоянов

В Софийския университет започна тридневна конференция, посветена на 65-годишнината на проф. д-р Тотко Стоянов, дългогодишен преподавател в Катедрата по археология на Историческия факултет.

В научния форум участват 70 учени от цялата страна. Темите на докладите обхващат широк спектър от проблеми на археологията на Югоизточна Европа с акцент на тракийската и античната археология, в които области са и научните интереси на чествания юбиляр.

Събитието бе открито от проф. д-р Костадин Рабаджиев, който поздрави проф. Тотко Стоянов с юбилея. Той посочи, че всички са добре запознати с научната и преподавателската работа на проф. Стоянов, изследователските му занимания на терен, работата му за Асоциацията на българските археолози и др. „Но бих погледнал от друг ъгъл – присъствието на проф. Стоянов в един дълъг блестящ низ от изследователи в катедрата, наченат от професори като Богдан Филов и Димитър Димитров, продължен от Людмил Гетов и Стефка Ангелова. Именно тук той изпъква в тази традиция. Традиция университетска, преподавателска и разбира се, едно предизвикателство към младите, които да поемат този път. Това е бъдещето“, каза проф. Рабаджиев.

1

Доц. д-р Петя Георгиева, ръководител на катедра „Археология“, посочи, че отбелязването на такъв юбилей е едно от най-хубавите събития. По думите й, заслугата на проф. Тотко Стоянов се вижда от броя на участниците в конференцията – 70 души, повечето от които са негови ученици. „Какво повече има един учител – любовта на учениците му“, каза доц. Георгиева и пожела на проф. Стоянов много творчески успехи и да продължава да бъде с колегите си.

3

В рамките на официалното откриване беше прочетен и поздравителен адрес от името на декана на Историческия факултет доц. д-р Тодор Попнеделев, в който се посочва, че в своята дълголетна дейност като изследовател и преподавател проф. Стоянов се е изявил като един от водещите учени в областта на археологията, отзивчив човек и добър приятел.

2

Пожелания и приветствия поднесоха още колеги от Историческия факултет, представители на Исторически музей „Искра“ Казанлък, община Исперих, Историческия музей в Исперих, Националния научен експедиционен клуб-ЮНЕСКО, Националния археологически институт с музей при БАН, Асоциацията на българските археолози и други.