Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Усещането Антарктида”

   
Изложба „Усещането Антарктида”

В Централното фоайе в Ректората бе открита изложбата „Усещането Антарктида”, съставена от творби на ученици от V, VI и VII клас на 96-то средно училище „Лев Николаевич Толстой“. Младите творци и преподавателката им по изобразително изкуство г-жа Ангелина Боянова участват в проект от програмата „ЕКОАНТАР“ на Българския антарктически институт с координатор Гергана Лаптева.

Експозицията може да бъде разгледана до 18 октомври 2019 г.

Изложбата бе открита от проф. Христо Пимпирев, председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт и директор на Националния център за полярни изследвания към Софийския университет, който поздрави присъстващите любители на Антарктида и специално учениците, създатели на изложбата, като им благодари за прекрасните картини. „Това са ученици от едно обикновено училище в квартал „Люлин“, които направиха нещо необикновено - изложба, която показва красотата на Ледения континент с тяхното въображение, с това, което са усетили от публикации, книги, от филми, които са гледали за Антарктида, без самите те да са били там“, каза проф. Пимпирев и изрази увереността си, че ако не всички, поне някои от авторите на тези творби ще стъпят на Ледения континент.

5

През месец януари изложбата ще бъде разположена под открито небе в Българската антарктическа база на остров Ливингстън.

1

Обръщайки се към децата, проф. Пимпирев заяви, че те са истинските екоактивисти, защото показват Ледения континент с най-природните материали, които съществуват: „Вие по този начин карате всеки един да се замисли да пази природата, да живее екологично чисто, да използва все по-малко пластмасови отпадъци, възрастните да не оставят колите си запалени и да замърсяват“. Проф. Пимпирев благодари на децата и специално на тяхната учителка г-жа Ангелина Боянова за работата й с тях.

2

От името на авторите ученичките Адриана и Анелия представиха изложбата. Ввсички картини са мозаечни пана, направени изцяло от естествени материали. Децата заявиха още, че с паната са искали да покажат нещо по-различно и при изработването им са използвали ориз, леща, семена.

4-2

Всеки един от участниците получи грамота за участие и сувенир за спомен от събитието.

9

С изразните средства на декоративното изкуството учениците пресъздават своята гледна точка към красотата, растителния и животински свят на Антарктида. Паната са изработени изцяло от екологични материали като ориз, леща, семена чиа, яйчени черупки и др., което представлява т.нар. екологичното изкуство или „еко арт“. Това е съвременна форма на изкуство, насочена към създаване на творби в синхрон с околната среда.

8

Чрез подобни художествени изяви организаторите се надяват проблема за опазване на природата на Ледения континент да достигне до повече хора и всеки един от нас да се замисли с какво би могъл да помогне за запазване на уникалните екосистеми в Антарктида.

1
13